"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΗΦΗΝΟΛΗΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τα άνθη του καλού


 Περίεργα τρένα αυτοί οι ανεξάρτητοι φοιτητές του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, που ζητούν από τους συμφοιτητές τους να κάνουν μαθήματα και όχι καταλήψεις, να μη λερώνουν τους τοίχους και να μην καπνίζουν στους κλειστούς χώρους των σχολών τους. Μου θυμίζουν τον κοστουμαρισμένο πιτσιρικά του σκιτσογράφου Βολινσκί (τον σκότωσαν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στην επίθεσή τους κατά του «Charlie Hebdo»), πιτσιρικά ο οποίος διάβαζε και ανησυχούσε για το μέλλον του, αντί να μοιάσει του πατέρα του, ενός γεροντοφρικιού που κάπνιζε τζόιντ και αγωνιζόταν αποκλειστικά για το δικαίωμα στην τεμπελιά.

Το γεροντοφρικιό του Βολινσκί ήταν, προφανώς, γαλβανισμένο στα οδοφράγματα του αγώνα και ήξερε άψογα τη σλανγκ των κινημάτων. Δεν γούσταρε που ο γιος του δεν του έμοιασε, που δεν έγινε η επόμενη γενιά της επανάστασης κι αντί να σπουδάζει τις στρατηγικές της εξέγερσης πήγαινε στις παραδόσεις, σνόμπαρε τους αφισοκολλητές με τις ταβανόβουρτσες, και όχι μόνο δεν κάπνιζε ο ίδιος αλλά ζητούσε και οι συμφοιτητές του να μην καπνίζουν στις τάξεις ή στους κλειστούς χώρους.  


Μα τι νόμιζε αυτός ο μικρός γιάπης, αυτό το λάθος του μπαμπά του, ότι τα πανεπιστήμια είναι φυτώρια καλλωπιστικών φυτών και αποστειρωμένες υγειονομικές μονάδες;

Αυτό το τελευταίο το είπε ο κοσμήτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σίγουρα συνομήλικος του γεροντοφρικιού που όσο ήταν και εκείνος φοιτητής σίγουρα θα φώναζε στις διαδηλώσεις «Οχι στην εντατικοποίηση των σπουδών» και, αν είχε ευρωπαϊκή εμπειρία, ίσως να ήταν και φίλος του - θα είχε γαλβανίσει τη φιλία σε κάποιο μπιστρό, μες σε καπνούς και σε βρισιές, αναβιώνοντας με τη φαντασία τα επεισόδια της εξέγερσης του Γαλλικού Μάη.  


Αυτή τη φαντασία, που μάλλον δεν διαθέτει ο κοσμήτορας, φαίνεται ότι την ασκεί ένα σύγχρονο επαναστατημένο φοιτηταριάτο. Κατορθώματα του φοιτηταριάτου αυτού, διευρυμένου με κοοπτάτσια (κατά τη μαρξιστική κοινή γλώσσα) από αιώνιους εξωπανεπιστημιακούς επαναστάτες και ενισχυμένου με τη διεθνή παράνομων μεταναστών μικροπωλητών και λοιπών επιτηδευματιών, απαθανάτισε ο φακός του φωτογράφου της αστυνομίας, μετά τη χθεσινή έφοδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Δυσφόρησαν όσοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του νεαρού γιάπη και των μιμητών του.  


Δηλαδή, πλέον απαγορεύονται στα πανεπιστήμια τα διαρρηκτικά εργαλεία, τα σπρέι, οι κοτρώνες, οι κουκούλες, τα κοντάρια για τις σημαίες και για τις πρόβες εφόδου κ.λπ.; 


Τι πανεπιστήμια είναι αυτά, γι' αυτά αγωνιστήκαμε; 


 Τα καλλωπιστικά πυκνώνουν. Σε λίγο θ' αρχίσει και...


 η εντατικοποίηση των σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: