"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΛΗΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: 10 αυτονόητα (Που δυστυχώς δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτοί τους οποίους κυρίως αφορούν) με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τα αυτονόητα των ημερών με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

1. Όποιος απειλεί ότι θα σηκώσει χέρι για να απειλήσει ή το σηκώνει για να χτυπήσει κάποιον επειδή έχει διαφορετικές απόψεις είναι τραμπούκος. Το αν το χέρι είναι το αριστερό ή το δεξί είναι εντελώς αδιάφορο.

2. Οι βουλευτές του κοινοβουλίου που σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν την απαρέσκειά τους στην αστική δημοκρατία την οποία με την παρουσία τους στη Βουλή υπηρετούν (και αμοίβονται αναλόγως) είναι είτε ηλίθιοι είτε απατεώνες.

3. Μπορεί να έχεις ψυχολογικά ανάγκη να το πιστεύεις, αλλά αν μπορείς να διαμαρτυρηθείς δημοσίως και επωνύμως εναντίον της κυβέρνησης δεν ζεις σε χούντα. Ειδικά αν ζεις σε μια χώρα στην οποία (ευτυχώς και σωστά) μπορείς άνετα και χωρίς συνέπειες να αποκαλέσεις «μαλάκα» πρωθυπουργό και κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, το να μιλάς για χούντα σε κάνει να είσαι ό,τι και οι βουλευτές της πιο πάνω παραγράφου: είτε ηλίθιος είτε απατεώνας.

4. Η τιμωρία του πάρκινγκ στις ράμπες αναπήρων, του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους, της διατάραξης κοινής ησυχίας, της κλοπής, της κατάληψης δημοσίου κτιρίου, της φθοράς ξένης ή δημόσιας περιουσίας, του ξυλοδαρμού, της παρασκευής, μεταφοράς και ρίψης μολότοφ, της οπλοχρησίας, του βιασμού, της παιδικής πορνογραφίας, της μαζικής δολοφονίας κτλ κτλ δεν συνιστούν χούντα.


5. Στις δημοκρατίες δικαίωμα άσκησης βίας (με κανόνες που έχουν ορισθεί από την εκλεγμένη Βουλή) έχει μόνο η αστυνομία. Τα τάγματα εφόδου έχουν δικαίωμα άσκησης βίας μόνο σε πολύ συγκεκριμένα καθεστώτα.

6. Όταν κάτι είναι «δημόσιο» σημαίνει απλώς ότι ανήκει στο κράτος. Δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να το κάνει ό,τι του κατέβει. Δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η καταστροφή, ο βανδαλισμός ή η κατάληψή του. Ένα τρόλεϊ είναι δημόσιο αλλά απαγορεύεται να το τινάξεις στον αέρα ή να το πάρεις να το πας βόλτα επειδή έτσι γουστάρεις ή να το διακοσμήσεις ανάλογα με το κέφι σου.  

7. Ο βασικός λόγος ύπαρξης των σχολών είναι οι σπουδές. Παράλληλα με τις σπουδες μπορεί οι σπουδαστές να κερδίσουν και άλλα πράγματα, αλλά στις σχολές έχουν γραφτεί κυρίως για να σπουδάσουν. Αν τα άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά από τις σπουδές μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σχολές με κατασκηνώσεις ή με κάποιου τύπου κοινόβια.

8. Οι δημόσιες σχολές υπάρχουν μόνο επειδή οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους. Χωρίς τους φόρους οι δημόσιες σχολές δεν θα υπήρχαν. Κάθε ζημιά σε σχολή σημαίνει επιβάρυνση των χρηματοδοτών, δηλαδή των ανθρώπων που χωρίς τους φόρους τους δεν θα υπήρχε καν η σχολή.

9. Όποιος λέει ότι...



 θέλει ανοιχτά πανεπιστήμια και δεν εννοεί ανοιχτά μόνο για όσους φοιτητές θέλουν να σπουδάσουν σ’ αυτά, δεν θέλει πανεπιστήμια γενικά.
 
10. Η μόνη περίπτωση να μην ξέρεις ότι η Χούντα τελείωσε το ’74 και όχι το ’73 είναι να είσαι Ιωαννιδικός, πράγμα που καθόλου δεν μπορώ να αποκλείσω για όλους όσους φωνάζουν συνθήματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ανοησία. Και μπράβο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: