"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Νέο στυλ, τα ίδια ψέμματα

Του Γιάννη Σιδέρη

Φύσιν φυγείν αδύνατον. Ο πρώην Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην συνέντευξή του στη ΔΕΘ, όπως και στην ομιλία του, προσπάθησε να αποβάλει το γνωστό καταγγελτικό και οργίλο ύφος του. Όμως αντί να δείξει ήπιος και υπεύθυνος, έγινε βαρετός. Δεν είναι γι αυτά!

Ωστόσο δεν απέστη του συνήθους Αλέξη που ξέραμε, ο οποίος δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα (για να το πούμε κομψά), και την πλασάρει σαν αναμφισβήτητη αλήθεια. Όπως ας πούμε ότι η κυβέρνησή του με πρόταση προς την Κομισιόν, πέτυχε τη μείωση των πλεονασμάτων, με δέσμευση σε εγγυοδοτικό λογαριασμό 5,5 δισ. από τα 37 του «μαξιλαριού».

Ο ίδιος το είχε αναγγείλει προεκλογικά αλλά δεν μας ενημέρωσε ότι το είχε κατορθώσει, ούτε ο Τσακαλώτος ενημέρωσε για κάτι τέτοιο τον Σταϊκούρα. Και μάλλον δεν ήταν λόγω… συστολής! Το δε αποδεικτικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε  για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ήταν καταλυτικό: Δεν είχαν αντίρρηση, αν είχαν θα το έλεγαν δημοσίως, αλλά δεν είπαν τίποτα!

Βέβαια δεν ισχύει. Ο ESM είχε φροντίσει να το ξεκόψει δημοσίως. Δυο ημέρες προ των εκλογών, εκπρόσωπός του μιλώντας στο Bloomberg, διεμήνυσε: «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 3,5% του ΑΕΠ» ( και τα σκυλιά δεμένα).

Παρόλα αυτά ο Τσίπρας επέμενε  ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%, δηλαδή 1% ετησίως, χωρίς να χρειάζεται διαπραγμάτευση»! Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι... απέρριψε το σχέδιο που ήταν «βέβαιο ότι το 2020 θα είχαμε στόχο 3,5%, άρα δύο δις ελαφρύνσεις, αλλά με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%»!

Το ανωτέρω είναι προφανώς εξέχον δείγμα της «εποικοδομητικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης» που υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει!

Είχε και άλλες εξέχουσες στιγμές, όπως την προτροπή «Πρέπει να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς προσδοκίες» ( θα γελάνε τα σκισμένα μνημόνια και τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος), ή ότι το 2018 στη χώρα μας είχαμε ρεκόρ επενδύσεων, καθώς και ότι το μετρό τη Θεσσαλονίκης ήταν έτοιμο (για τους μουσαμάδες λέει), ενώ και το Ελληνικό είχε την ίδια ωριμότητα κατά 90%, και κάποιες ΚΥΑ είχαν απομείνει για να ξεκινήσει!

Βλέπει ότι το Ελληνικό μάλλον μπαίνει στο αυλάκι και αφού δεν μπορεί να το τορπιλίσει περισσότερο, οικειοποιήθηκε το 90% της προετοιμασίας του. Βρήκε άλλη λύση τορπιλισμού. Προσπάθησε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα σκανδάλου και διαπλοκής για τη χρηματοδότηση του έργου. Κατήγγειλε - και το έχει περάσει αυτό στους οπαδούς του ως άποψη - ότι «προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από τους Ελληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες» - Μας πήραν τα λεφτά μας δηλαδή και τα δίνουν στον Λάτση.

Για τον πρώην Πρωθυπουργό και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, δεν έχει σημασία σν αυτή είναι η δουλειά των τραπεζών, να δανειοδοτούν επενδύσεις. Σημασία έχει κάθε τι να το σπιλώνουν με άρωμα σκανδάλου.

Όμως αν αυτό είναι σκανδαλώδες, το ίδιο ένοχος παρομοίου σκανδάλου είναι και ο κ. Τσίπρας. Επί Πρωθυπουργίας του η Fraport χρηματοδοτήθηκε με 1 δις ευρώ, για την παραχώρηση και αξιοποίηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων – «με λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες», όπως θα έλεγε ο ίδιος. Ενδεικτικά τα ανωτέρω, και αποδεικτικά της εποικοδομητικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης που υποσχέθηκε να ασκήσει.

Βέβαια θα έχει πεδίον δόξης λαμπρόν να το πράξει και σε άλλα θέματα. Όπως ας πούμε της Novartis που ανοίγει, αμετάκλητα πλέον. Ο πρώην Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον νυν «καλά ξεμπερδέματα». Η ευχή αρμόζει περισσότερο στον ίδιο. Δεν έχει σημασία αν θα βρεθεί κατηγορούμενος. Μια τέτοια εκδοχή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ την επιθυμούν, γιατί νομίζουν ότι θα επαναληφθεί εκ του αντιστρόφως ένα «βρώμικο 89»! Αν κατηγορηθεί, θα επαναληφθεί και ένα νέο 1993, όπου ο Αντρέας επέστρεψε δικαιωμένος και τροπαιοφόρος.

Υπάρχει μια αναντιστοιχία που δεν βλέπουν στην Κουμουνδούρου: 


 
Ο Αντρέας ήταν κυβερνήτης και κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση. Δεν έστησε ο ίδιος σκευωρία κατά της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα τον δικαίωσε.  

Ο Τσίπρας είναι τρωτός. Αν αποδειχθεί ότι υπήρξε σκευωρία για την ενοχοποίηση της αντιπολίτευσης - λέμε αν - θα το χρεωθεί ίδιος ανεξαρτήτως αν παραπεμφθεί ή όχι. Θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του οποίου εκκολάφθη η μεγαλύτερη σκευωρία «από συστάσεως ελληνικού κράτους», που θα έλεγε και ο κ. Μίμης.

Οι πρώην του Μαξίμου ήταν πολύ ανώριμοι και πολύ οιηματίες για να κατανοήσουν ότι διακινδύνευαν τον εσαεί ιστορικό στιγματισμός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: