"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Δρόμοι βαθύρριζης ιστορίας

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ


Η πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου έχει ενδιαφέρον, πολλαπλό. Οπως ανέφερε, η μετονομασία της οδού όπου έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο ο Ζακ είναι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να συμβάλει και αυτός στον αγώνα για να μείνει η μνήμη του Ζακ ζωντανή».


Το θέμα της διαχείρισης της ιστορικής μνήμης επανέρχεται ευθέως, με την πρόταση ο Ζακ Κωστόπουλος «να πάρει τη θέση» του Γουλιέλμου Γλάδστωνος (1809-1898). 


Ο Αγγλος πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας διακρίθηκε για τον φιλελληνισμό του. Συνέβαλε στην ένωση των Ιονίων Νήσων (1864) με την Ελλάδα και στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. «Αναλογίζομαι τι ικανοποίηση θα αισθανόμουν αν είχα την τύχη πριν από το τέρμα της μικρής μου ζωής να δω τον πληθυσμό της Κύπρου να ενσωματωθεί ύστερα από φιλικό διακανονισμό με τους αδελφούς του, του Βασιλείου της Ελλάδος», έγραφε. Μάλιστα, επέμεινε να συνεχίσουν να διδάσκονται τα ελληνικά στα κυπριακά σχολεία, αντί των αγγλικών.


Ωστόσο, όπως μου υπενθύμισε ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας, η αθηναϊκή οδός Γλάστωνος «κρύβει» ακόμη μία ιστορία.  


Στην γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων είχε τα γραφεία η ΕΣΠΟ, ελληνική ναζιστική οργάνωση, που βοήθησε τους κατακτητές και στην αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία για τα πολεμικά εργοστάσια.


Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 1942 μερικοί νέοι Ελληνες της αντιστασιακής οργάνωσης Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), με επικεφαλής τον υποσμηναγό Κώστα Περρίκο, με δέκα κιλά δυναμίτη κατέστρεψαν το κτίριο της ΕΣΠΟ, ενώ στον πρώτο όροφο γινόταν συγκέντρωση μελών της. Στην ομάδα μετείχε και η Ιουλία Μπίμπα. «Ηταν μια απλή, μοναχική, λιγομίλητη και θεοσεβούμενη κοπέλα που καταγόταν από τη Σάμο και εργαζόταν στην Αθήνα ως παραδουλεύτρα. Στον ελεύθερο χρόνο της δίδασκε στο κατηχητικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, όπου διέμενε. Εκεί απέκτησε το παρατσούκλι δασκαλίτσα».


Στη Γλάδστωνος και Πατησίων υπάρχει επιγραφή που θυμίζει τη δράση της ΠΕΑΝ, ενώ αντιστασιακές οργανώσεις έχουν υποβάλει αίτημα η Γλάδστωνος να μετονομαστεί σε Ιουλίας Μπίμπα.  


Προχθες ο κ. Ηλιόπουλος κατέθεσε το δικό του αίτημα, αποδεικνύοντας...


 τη μικροπολιτική διαχείριση της ιστορικής μνήμης που μπορεί να κάνουν (και) οι «φτωχοπρόδρομοι» της σύγχρονης «Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: