"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Λό-λα να ένας προ-ϋ-πο-λο-γι-σμός (Έχει πολλή αριθμητική, αλλά με λίγη προσπάθεια θα τα καταλάβεις.)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η Λόλα χάρη στον μεγάλο τιμονιέρη Αλέξη, τρώει δωρεάν γεύμα στο σχολείο της και έτσι δεν λιποθυμά πια, και το κακό μνημόνιο τώρα έγινε καλό μνημόνιο.  


Λόλα, αυτό λέγεται κυβερνητική προπαγάνδα. Δύσκολη η λέξη, αλλά εύκολη η εφαρμογή της. 



Λόλα, η προπαγάνδα δεν σου λέει ότι η Άννα, η Έλλη, ο Μίμης δεν τρώνε γεύμα στο σχολείο. Από τα 1,3 εκ. παιδιά που πάνε σχολείο, μόνο στα 130 χιλ. εφαρμόζεται το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα». Τα υπόλοιπα θα φάνε υποσχέσεις για μετά τις εκλογές.


Λόλα, μια ακόμα πιο δύσκολη λέξη είναι ο προϋπολογισμός. Και είναι ακόμα πιο δύσκολη στην εφαρμογή της. Εκεί μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα, που ο μεγάλος τιμονιέρης  Αλέξης δεν θέλει να τα ξέρεις. Έχει πολλή αριθμητική, αλλά με λίγη προσπάθεια θα τα καταλάβεις.


Ο Αλέξης έχει υπογράψει ότι η κυβέρνηση θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Αυτό σημαίνει ότι χάρη στον Αλέξη μέχρι το 2060 θα έχουμε πληρώσει σχεδόν 160 δισ. ελληνικά ευρώ σε τόκους για τα δάνεια του ελληνικού κράτους. Για το χρέος που υποσχόταν ότι θα διέγραφε μέρα μεσημέρι, φρόντισε να πληρώνουμε πάνω από 160 δισ. για τόκους μέχρι το 2060.  


Αν, Λόλα, τώρα είσαι 10 χρονών, το 2060, που θα έχουμε βγει από τη μνημονιακή επιτήρηση, πόσο χρονών θα είσαι; 


Λόλα, μάθε ότι μέχρι το 2015 που ανέλαβε ο Αλέξης, για τόκους και δάνεια δεν είχαμε πληρώσει σχεδόν ούτε 1 ευρώ με ελληνικά χρήματα. Πρόπερσι ο Αλέξης πλήρωσε 6 δισ. ελληνικά ευρώ, πέρσι άλλα 6 δισ. ευρώ και φέτος θα πληρώσουμε άλλα 6 δισ. Είναι αυτό που λέει ο Αλέξης «ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη»!  


Δεν πληρώναμε μία, σε κορόιδευε ότι είχαμε πληρώσει 730 δισ. για χρέος, και βγήκε ο Αλέξης και πληρώνει ο χουβαρντάς 18 δισ. σε 3 χρόνια!


Ναι, αλλά έδωσε και χρήματα για γεύματα στο σχολείο να μη λιποθυμούν τα παιδάκια. Πάνω κάτω για 130 χιλιάδες μαθητές το κόστος είναι 25 εκ ευρώ. Τώρα κάνε την αφαίρεση 6 δισ. για τόκους – 25 εκ. για γεύματα, να δούμε πόσο φτηνός στο αλεύρι και ακριβός στα πίτουρα είναι ο Αλέξης. Και το 2013 έτρεχε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα (με προϋπολογισμό 8 εκ.) για σίτιση σε 290 δημοτικά σχολεία με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ (λογικά κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΕ τρέχει και τώρα), αλλά αφενός οι υπεύθυνοι τότε δεν ήταν τόσο καλοί στην προπαγάνδα, και αφετέρου δεν έτρεξαν το πρόγραμμα σωστά (και με πιο υγιεινή διατροφή), ώστε να εντάξουν περισσότερα σχολεία και μαθητές.  


Τώρα δες το γράφημα που απεικονίζει τα έσοδα και τις δαπάνες των κυβερνήσεων της ΕΕ.  

Δες πόσο μεγάλο ποσοστό εσόδων και δαπανών για τον δημόσιο τομέα έχει η Ελλάδα. Μια φτωχή καταχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα δαπανά για τον δημόσιο τομέα ποσοστό αντίστοιχο με τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο.  


Πώς μια χώρα με χαμηλούς μισθούς και με ποσοστό 37,5% των παιδιών έως 17 ετών στη χώρα μας να κινδυνεύει από φτώχεια αποστέρηση και κοινωνικό αποκλεισμό, έχει τόσο μεγάλες δαπάνες χωρίς να φροντίζει για τους οικονομικά αδύναμους; 


Δες το γράφημα που απεικονίζει την προέλευση των εσόδων του κράτους


Το ροζ χρώμα είναι οι φόροι που παίρνει ο Αλέξης από τους πολίτες. Πολλά δεν είναι; Τι λες και εσύ; Πώς μια τόσο φτωχή χώρα έχει μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από φόρους από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία;


Εντάξει, παίρνει πολλά αλλά μήπως δίνει και πολλά; 


Όχι. Στο γράφημα εδώ φαίνονται πώς κατανέμονται οι δαπάνες του ελληνικού κράτους.




Τα πιο πολλά χρήματα πάνε για μισθούς και συντάξεις και ελάχιστα πάνε για την πρόνοια. Το 2016, η Ελλάδα χορήγησε 30 δισ. ευρώ σε συντάξεις, αλλά λιγότερο από 1 δισ. ευρώ σε επιδόματα ανεργίας, τα οποία λαμβάνει μόνο ένας στους τρεις Έλληνες ανέργους. Η χώρα δαπανά λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για τη στήριξη των οικογενειών, τη στέγαση και την ανακούφιση από τη φτώχεια. 


Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Σεπτέμβριο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.800.254 άτομαΟι άνεργοι υπολογίζονται σε 981.126 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.223.768 άτομα. Οι 3 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, μόλις 407,15 ευρώ μεικτά. Λόλα, για αυτόν τον λόγο 430 χιλ. νέοι ΄Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.


Λόλα, ενώ οι πολίτες στενάζουν από την υπερφορολόγηση, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες είναι 3,141 δισ. ευρώ, και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων 776 εκ ευρώ. Και το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο για το 2017 ανήλθε στα 12 δισ. ευρώ. Ρεκόρ ΠΦΑ. Αν τα προσθέσουμε στις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (μέχρι και το 2016 ήταν 89 δισ.ευρώ), σπάσαμε την κατοστάρα στα 101 δισ. ευρώ!  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των οφειλετών προς το δημόσιο ξεπερνά τους 4.2 εκ φορολογούμενους. Εξ αυτών έχουν υποστεί κατασχέσεις 1 εκ. φορολογούμενοι, ενώ «στον προθάλαμο» βρίσκονται και άλλοι 1,7 εκ. οφειλέτες.


Το tax-to-GDP ratio ,όπου συμπεριλαβάνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2013 δίναμε το 33,5%, ενώ επί Αλέξη του μεγάλου τιμονιέρη, το 2016, με την υπερφορολόγηση ανέβηκε στο 42,1% και το 2018 θα φτάσει στο 44%.  


Έχει και συνέχεια:



 O Αλέξης νομοθέτησε ότι το αφορολόγητο από 8.636 ευρώ που είναι τώρα, θα πέσει κάτω από τα 5.685 ευρώ το 2019. Λόλα, να ένα video, εδώ για το πού πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων να δουν οι γονείς σου.  




Το 2015 η tax freedom day ήταν στις 24 ιουνίου, το 2017 έφτασε στις 23 ιουλίου, και για το 2018 με την υπερφορολόγηση πάμε για Αύγουστο! Ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος το 2018 θα εργαστεί 210 ημέρες για να πληρώσει τους φόρους του, και 155 ημέρες για την πάρτη του! Οι πολίτες πληρώνουν φόρους Δανίας και λαμβάνουν ως αντάλλαγμα παροχές υπηρεσιών Βουλγαρίας. 


Η Λόλα, η Άννα, η Έλλη, ο Μίμης έχουν βγάλει το σχολείο και ψηφίζουν εδώ και πολλά χρόνια, συνήθως όποιον τους λέει τα περισσότερα ψέματα, και όποιον τους τάζει εύκολες και ανώδυνες λύσεις σε χωράφια με λεφτόδεντρα. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και χρεοκοπίας το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι έστω και τώρα να ανοίξουμε να διαβάσουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό, να καταλάβουμε τι πληρώνουμε, μετά να ψάξουμε το γιατί, και αν αυτά που πληρώνουμε όλοι μας νέοι, άνεργοι, εργαζόμενοι, μετανάστες, συνταξιούχοι πιάνουν τόπο. Για να διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται, πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε σε αντιπολιτευτικά παραμύθια και κυβερνητική προπαγάνδα, και να επιδιώξουμε να τα αλλάξουμε όλα βήμα βήμα και να τα φτιάξουμε δίκαια και ωφέλιμα για όλους. Μια πλούσια χώρα με 180 δισ. ΑΕΠ, δεν γίνεται να έχει 1,3 εκ άνεργους, 430 χιλ. νέους μετανάστες και 1 εκ. απλήρωτους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: