"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: «Όχι» εκ του ασφαλούς



Πόσα παράδοξα μπορούν να χωρέσουν σε μία δήλωση; 


Ας δούμε.


Είπε λοιπόν ο κ. Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι εμπιστεύεται τον κ. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.  


Αυτό σημαίνει βάσει κοινής λογικής ότι, αφού εμπιστεύεται τον κ. Κοτζιά και αφού ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τη χρήση της λέξης Μακεδονία ή παραγώγου της, τότε και ο κ. Καμμένος συμφωνεί με τη χρήση της λέξης. 


Λάθος συμπέρασμα. Διότι ο κ. Καμμένος «έθεσε στην κυβέρνηση απαράβατο όρο». Αυτό σημαίνει βάσει (πάλι) κοινής λογικής ότι ή ο κ. Κοτζιάς και κατ’ επέκταση ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος θα υποχωρήσει στον «απαράβατο» όρο του μικρού κυβερνητικού εταίρου ή ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.  


Λάθος (πάλι) συμπέρασμα, διότι ο πρωθυπουργός σχεδόν προανήγγειλε πως η συμφωνία θα έχει μέσα τη λέξη Μακεδονία, άρα αποκλείεται να κάνει πίσω, και επίσης ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από πουθενά. Θα φτάσει, λέει, με την κυβέρνηση μέχρι τέλους τετραετίας. Αρα;

 
Αρα, ας μην ψάχνουμε για παράλογα, διότι ο συλλογισμός του κ. Καμμένου είναι κατά βάθος απολύτως λογικός και εξυπηρετεί άριστα τα συμφέροντά του: Το αποκάλυψε κατά λάθος ο ίδιος όταν απάντησε στην ερώτηση τι στάση θα κρατήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Δεν θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν γίνει οι συνταγματικές αλλαγές, και έτσι δεν τίθεται θέμα τι θα κάνω». Ακριβώς αυτό. Ο κ. Καμμένος δεν θα χρειαστεί να πάρει καμία δύσκολη απόφαση ούτε θα βρεθεί στο δίλημμα της «ηρωικής εξόδου» για τον απλό λόγο ότι αποκλείεται να έχουν λυθεί τα πολλά και περίπλοκα ζητήματα της διαπραγμάτευσης μέσα στους επόμενους μήνες.

 
Οπότε ας προετοιμαστούμε για μια μακρά περίοδο κατά την οποία ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του θα λένε «Οχι» εκ του ασφαλούς. Χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν, αντιθέτως θα κερδίζουν, αφού και το ακροατήριο των ΑΝ.ΕΛ. θα κρατούν σε στάση επαναστατικής γυμναστικής και τις θέσεις τους στο Υπουργικό θα διατηρήσουν και την κυβέρνηση δεν θα ρίξουν.  


Υπάρχει μάλιστα και διπλό όφελος από την τακτική αυτή. Διότι...
 όλο αυτό το διάστημα θα βγαίνουν παράλληλα διάφοροι βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, ηρωικά και αριστερά, θα τα βάζουν με τους ΑΝ.ΕΛ. για να ικανοποιούν με τη σειρά τους το δικό τους ακροατήριο. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα των έντιμων συμφωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: