"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αντέχει ο Τσίπρας μια γεμάτη πλατεία;



Ο πολιτικός που κέρδισε τα πάντα χάρη στην πολιτική του συναισθήματος, που επένδυσε στο θυμικό και στη διέγερση των παθών, καλείται να αναμετρηθεί με τη συνταγή της επιτυχίας του: κραυγές, υπερ-απλούστευση, καταγγελία των προδοτών που μας ξεπουλάνε. Ολα λειτούργησαν υπέρ του.


Σήμερα το θέμα δεν είναι το Μνημόνιο αλλά η Μακεδονία. Και ο Αλέξης Τσίπρας κάθεται απέναντι. Θα παρακολουθήσει από την τηλεόραση το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης περιμένοντας να δει αν ο όγκος της συγκέντρωσης θα είναι συγκρίσιμος με αυτή του Φεβρουαρίου του 1992.


Είναι πιθανό η σημερινή να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών που διαφωνούν με τον Πρωθυπουργό μετά από τον Ιούλιο του 2015 και τις συγκεντρώσεις του «Ναι». Λέγεται ότι οι διοργανωτές έχουν μισθώσει 500 λεωφορεία.


Η «κινητοποίηση» του Αρχιεπισκόπου και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρότι δεν μπορούν να συνδεθούν ευθέως με τη στάση της κυβέρνησης, μαρτυρούν εμμέσως την αγωνία του Μαξίμου γα τη συγκέντρωση. Είναι όμως έτσι; Θα επανέλθουμε.


Αυτό που είδαμε πάντως να συμβαίνει το 2015 είναι ότι οι παρεμβάσεις προσώπων κύρους δεν αποδίδουν πάντα τα προσδοκώμενα. Καμιά φορά τα πλήθη αντιδρούν κόντρα στις παραινέσεις, στις ενορχηστρωμένες «ομοψυχίες» και στις βεβιασμένες συστρατεύσεις.


Ο  κ. Τσίπρας είναι όμως σε δεύτερο πλάνο γιατί μπροστά βγήκαν οι δύο υπερκομματικές κεφαλές: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος, τα δύο κατεξοχήν εθνικά σύμβολα.  


Κάποιοι λένε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει ένος είδους θράσους που του επιτρέπει να βγαίνει από πάνω ακόμη και όταν αντικειμενικά ηττάται.


Θα συμβεί και αυτή τη φορά με το όνομα της ΠΓΔΜ; 


Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θεωρητικώς να συζητά μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και το «Μακεδονία» —«δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό» λέει στη συνέντευξή του στο σημερινό φιλικό του «Εθνος της Κυριακής».  


Ο λαός, σύμφωνα με τη μέτρηση που έχουμε δει (βλέπε Metron Analysis με συντριπτικά ποσοστά κατά της ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία») αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε, λέει «Οχι».  


Αντέχει ο κ. Τσίπρας αυτό το «Οχι» και μάλιστα σε ένα κλίμα πατριωτικής έξαρσης: «Μας πήραν τους μισθούς, μας πήραν τις συντάξεις, ε, δεν θα μας πάρουνε και τη Μακεδονία»! Το ίδιο κλίμα που τον εκτόξευσε – αλλά αυτή τη φορά οι περισσότεροι είναι εναντίον του. Το αντέχει;


Αν πιστέψουμε έγκυρες διπλωματικές πηγές που λένε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τελειώνει με το Σκοπιανό για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η γεμάτη πλατεία μπορεί και να μην είναι τόσο καταστροφική όσο φαίνεται.  

Διότι... 
θα μπορεί να πει σε όσους τον πιέζουν: «Εγώ προσπαθώ. Αλλά βλέπετε τις αντιδράσεις»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: