"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος είναι πιο αριστερός;



Δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα για την απάντηση. Στο κάτω κάτω, μόλις είχε εγκαινιάσει το «Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη». Είχε σταθεί για ώρα δίπλα στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο καθρέφτης θα του απαντούσε σίγουρα και σήμερα «Εσύ Αφεντικό…» και η μέρα θα ξεκινούσε όμορφα και με ηθικό πλεονέκτημα…


Ομως ο Καθρέφτης εκείνο το πρωί δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. «Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο πιο αριστερός αφεντικό…», απάντησε.


Ο Αλέξης Τσίπρας κοκάλωσε. Πώς τολμούσε αυτό το ανόητο έπιπλο να αμφισβητεί την αριστεροσύνη του. Αυτός ο παλιομοδίτικος καθρέφτης που τον είχε περισώσει από την ανακύκλωση την τελευταία στιγμή και που πάντα έλεγε αυτό που έπρεπε, τώρα είχε αποφασίσει ξαφνικά να του κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση.


Θέλησε να του δώσει άλλη μια ευκαιρία: «Μάλλον δεν άκουσα καλά γιατί τα αυτιά μου είναι ακόμα βουλωμένα από την βόλτα που με πήγε ο Πάνος με το ελικόπτερο» πέταξε με απειλητικό ύφος. «Οπότε σε ξαναρωτάω: «Ποιος είναι ο πιο αριστερός στην Ελλάδα;».


«Ο Πάνος ο Σκουρλέτης που είναι αντιμνημονιακός και δεν θέλει να πουληθεί η ΔΕΗ» απάντησε με σταθερή φωνή ο καθρέφτης.


Ο Αλέξης κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά. Η διαρροή αυτή τη φορά δεν είχε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έπρεπε να επιστρατεύσει τα μεγάλα μέσα. Σήκωσε το τηλέφωνο με αποφασιστικότητα. «Καρανίκα, έλα μέσα… Και φέρε κι ένα μήλο μαζί σου. Εχουμε δουλειά», πρόσταξε.


Στην άλλη άκρη της πόλης, ο Πάνος Σκουρλέτης προσπαθούσε να βρει ένα μέρος να κρυφτεί. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του μια καλύβα που έγραφε έξω «53». Χτύπησε την πόρτα. Καμιά απάντηση. Αποφάσισε να μπει μέσα.


Όταν οι «53» γύρισαν από μια ακόμα συνεδρίαση βρήκαν τον Πάνο Σκουρλέτη να κοιμάται αποκαμωμένος. Τον ξύπνησαν και άρχισαν να τον περιεργάζονται. «Θέλω να μείνω μαζί σας» τους είπε τελικά.


Την επόμενη μέρα, ενώ οι 53 έλειπαν στην καθημερινή τους συνεδρίαση, χτύπησε η πόρτα της καλύβας. Ενας νεαρός κούριερ παρέδωσε στον Πάνο Σκουρλέτη ένα μήλο. «Από τον πρωθυπουργό», του είπε.


Ο υπουργός Εσωτερικών χάρηκε που ο Αλέξης Τσίπρας τον θυμήθηκε. «Ω, τι χαρά! Θα το φάω αμέσως» αναφώνησε. Και το δάγκωσε. 


Και τότε...

 έπεσε σε ένα βαθύ λήθαργο. Γιατί το μήλο ήταν δηλητηριασμένο…


Οι 53 γύρισαν και βρήκαν τον Πάνο Σκουρλέτη κοιμισμένο για πάντα, σαν να τον είχαν ανασχηματίσει. Μαζεύτηκαν γύρω του και προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν. Του έτριβαν τα χέρια, του υπόσχονταν ότι θα δοθούν επιπλέον σάντουιτς στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ… Τίποτα. Ο Πάνος παρέμενε ακίνητος.


«Κέντε στεν άκρη», ακούστηκε τότε μια φωνή πίσω τους. Δεν χρειάστηκε να γυρίσουν. Ολοι αναγνώριζαν τι ιδίωμα της φωνής του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Του πρίγκηπα των «53»!


Ο υπουργός Οικονομικών ντυμένος με στολή super ήρωα, συμπρωταγωνιστή της Σκάρλετ Γιόχανσον πλησίασε τον Πάνο. Δεν είπε τίποτα. Απλώς του έδωσε ένα φιλί στο μέτωπο.


Τα μάτια του Πάνου Σκουρλέτη άνοιξαν ξαφνικά. «Τι μου συμβαίνει;» ρώτησε. Τα μάγια είχαν λυθεί!


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον σήκωσε στα χέρια και τον απίθωσε απαλά πάνω στο άλογό του. «Μην ανεσεχείς» του είπε. Και έφυγαν μαζί προς το άγνωστο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: