"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΟΥ-ΔΟ ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Τα ψωράλογα του «Βουδισμού», ξαναχλιμίντρισαν!



Ο ογκόλιθος της διανόησης και της πολιτικής που ακούει στο όνομα Πάκης είχε πει πριν έναν χρόνο περίπου την ουρανομήκους ανοησίας ατάκα: “το νόμισμα έχει ουσία όταν υπηρετεί τον άνθρωπο”.  


Γέλασε το σύμπαν και τον έκραξαν και τα πενηνταράκια. 


Ένα – ομολογουμένως, πολύ light – κράξιμο τού έριξε και η ΝΔ του Κυριάκου. Οπότε ανέλαβε να καθαρίσει ο εικονιζόμενος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του απρόσωπου! Ο Τσακ Νόρις του πολιτικού ακτιβισμού. 


Και τι είπε;

 
«Σαν δεν ντρέπονται λέω εγώ να προσπαθούν κάποιοι συστηματικά -ναι το λέω και το επαναλαμβάνω συστηματικά- να λοιδορήσουν και να ευτελίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ένα εκατοστό της βαθιάς μόρφωσης, της αίσθησης του καθήκοντος και του σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος να είχαν από αυτό που διαθέτει ο Παυλόπουλος, θα έτρεχαν να κρυφτούν και να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί που τρέμουν στην ιδέα ότι ο Πρόεδρος θα είναι στη θέση του για τέσσερα περίπου χρόνια ακόμη.”

 
Φυσικά, αποδέκτης ήταν ο Κυριάκος.

 
Αργότερα, βρήκε ξανά την ευκαιρία να δείξει την εκτίμησή του στον εκλεγμένο αρχηγό του σχολιάζοντας σιβυλλικά (και συφιλικά): «Η αυτογελοιοποίηση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί, κι ακόμη χειρότερο ειναι να μην πάρεις είδηση τι πατάτα έκανες...» Σωστό, ως αυτοαναφορικό σχόλιο, μόνο που, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, δεν το πήρε είδηση.

 
Χτες το ψωράλογο του "Βουδισμού", με το οξύ, διαπεραστικό βλέμμα, που περνιέται για πουλέν, ξαναχλιμίντρισε. Και τι είπε;
 

“Μιλάνε κάποιοι για καραμανλική δεξιά ως εάν αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Λάθος. Και μάλιστα μεγάλο. Η παράταξη είναι ΜΟΝΟ καραμανλική με τα χαρακτηριστικά που την είχε προσδιορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος - σημειωτέον - δεν επέτρεψε ποτέ σε ακραία στοιχεία να καθορίσουν τη στόχευση και την ατζέντα της παράταξης. Αυτό ας μην το ξεχνούν οι περιστασιακοί μουσαφίρηδες. Που είναι αυτό που λέει η λέξη. Περιστασιακοί.”

 
Μπράβο, Κυριάκο, για την υπομονή σου. Αλλά θα έχει αποτέλεσμα; 


Ας το δούμε λίγο ορθολογικά. Να δεχθούμε ως δεδομένο ότι το εθνικό κωφάλαλο, ο Βούδας της Ραφήνας με τα ενεργούμενά του δεν πρόκειται να ησυχάσουν μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους κι ότι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να τους πάρεις το σκαλπ;

 
Πότε μπορεί να γίνει αυτό;

 
Α. Τώρα. 


Αρνητικά: θα διασπαστεί η ΝΔ και θα ανακοπεί προσωρινά η ανοδική πορεία της. 


Θετικά: 

1. Θα συσπειρώσει όλες τις πραγματικά φιλελεύθερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και μεγάλο μέρος των ανένταχτων ψηφοφόρων που σήμερα έχουν καταλήξει στο “όλοι είναι μια από τα ίδια, άρα απέχω”, που θα της δώσουν νέα ώθηση. 


2. Οι γαλάζιοι συριζαίοι της ελαφρολαϊκής δεξιάς θα τακιμιάσουν από τώρα με τον Τσίριζα και θα καούν μαζί του. Ο Βούδας θα πέσει ο ίδιος στον λάκκο που σου σκάβει. 


3. Η χώρα δεν θα πάθει τίποτε περισσότερο από ό,τι θα πάθει με τον σκέτο Τσίριζα. Έτσι κι αλλιώς το τσίρκο που υποδύεται την κυβέρνηση αποκλείεται να παραιτηθεί όσο παντελονιάζει (και φουστανιάζει) τον μισθό.

 

Β. Λίγο πριν τις εκλογές, κόβοντάς τους από τα ψηφοδέλτια


Αρνητικά: εν όψει εκλογών, το να ξεκινήσει οξύς εμφύλιος πόλεμος στο κόμμα που πρόκειται να γίνει κυβέρνηση είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει. Το στραπάτσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο και η χώρα θα μπεί σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες. Αν τους αφήσεις μέχρι τότε, θα σε απειλούν με αυτό το ενδεχόμενο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, απαιτώντας να βάλεις τους δικούς τους. Κι αν τους βάλεις, θα εκλεγούν! Ο λαϊκισμός και οι πελατειακοί μηχανισμοί της "παραδοσιακής δεξιάς" έχουν βαθειές ρίζες στους καφενέδες όλης της χώρας εκεί που πουλάν διορισμούς και εξυπηρετήσεις οι Γκρούεζες που λυμαίνονται ακόμα τη βάση του κόμματος. 


Θετικά: Κανένα.

 

Γ. Μετά τις εκλογές, όταν θα είσαι πρωθυπουργός. 


Αρνητικά: Θα είσαι όμηρός τους. Αν έχεις 160 βουλευτές, η λαϊκή δεξιά θα διατάζει τουλάχιστον τους 40 και θα επηρεάζει άλλους τόσους. Θεωρητικά θα είναι δική σου η τράπουλα, αλλά αυτοί θα κόβουν και θα μοιράζουν χαρτί. Ακόμα κι αυτοί που σήμερα λουφάζουν μέχρι να δουν το όνομά τους γραμμένο στα ψηφοδέλτια, τότε, βουλευτές πλέον, θα ξεσπαθώνουν και σε κάθε σοβαρό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο θα απειλούν: εγώ αυτό δεν το ψηφίζω. Οι "αντισυμβατικοί ακτιβιστές" του μπαχαλοτσίριζα θα είναι στους δρόμους καίγοντας και σπάζοντας. Ο Πάκης θα είναι ευτυχής - και ακίνητος, όπως πάντα - διότι τότε το νόμισμα θα... υπηρετεί τον άνθρωπο. Ποια θα είναι η συνέχεια; Θα σε ρίξουν, θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική και τότε καραμανλική δεξιά, τσίριζα και κόρη σοσιαλίστρια θα κάνουν τον απόλυτο κρατικιστικό συνασπισμό που θα τον πλασάρουν ως εθνική ομοψυχία και κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με τραγικές πάλι συνέπειες για τη χώρα.  

Θετικά:  
Κανένα.

 

Άρα, πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καθαρίσεις τη ΝΔ από τη γάγγραινα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: