"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ: O παρίας στο «τρένο» για Βρυξέλλες!

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Η ​​Αλβανία έλαβε τελικά το πολυπόθητο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εξέλιξη που προκάλεσε αίσθημα ικανοποίησης στον πληθυσμό και στην πολιτική ηγεσία. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ άνοιξαν -η απόφασή τους θα υιοθετηθεί σήμερα και από τους ηγέτες- την «πόρτα του Παραδείσου», για τη «μικρή βαλκανική χώρα» παρά το εναντίον της διεύρυνσης κλίμα και τη μεγάλη άνοδο της ξενοφοβικής (ακρο)δεξιάς στις ευρωεκλογές.  

Λόγοι που έχουν να κάνουν με τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της υπερίσχυσαν των όποιων επιφυλάξεων ή και ενστάσεων.  

Η Αλβανία είναι μια χώρα με αυξημένο περιφερειακό ρόλο. Πέραν της γεωγραφικής της θέσης -θεωρείται το «μπαλκόνι» της Αδριατικής και «βλέπει» σε νευραλγικούς θαλάσσιους δρόμους- αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο μερικών εκατομμυρίων Αλβανών που ζουν σε γειτονικά βαλκανικά κράτη και επηρεάζουν τις ευαίσθητες εσωτερικές και διακρατικές ισορροπίες. Είναι ταυτόχρονα και ένα μουσουλμανικό κράτος, το μοναδικό στην Ευρώπη, μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου το παιχνίδι της επιρροής μεταξύ Δύσης και ισλαμικών χωρών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Γυρίζοντάς της, με μια αρνητική απόφαση οι ηγέτες της Ε.Ε., την πλάτη, είναι σαν να την έσπρωχναν στην αγκαλιά της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που εργάζονται συστηματικά για να τη «δέσουν» στο ισλαμικό άρμα. Ενα νέο «όχι» των Βρυξελλών, είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης στην πιο φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική κοινή γνώμη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα βύθιζε τη χώρα στην πολιτική αστάθεια και την εσωστρέφεια.

Η Αθήνα η οποία -πολύ σωστά- στήριξε έμπρακτα την υποψηφιότητα των Τιράνων και δούλεψε σε πολλά επίπεδα για να προχωρήσει, έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη θετική εξέλιξη. Οι όποιες εκκρεμότητες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα τεθούν σε άλλο πλαίσιο, θα ρυθμίζονται με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό πολιτισμό. Αλλη θα είναι, για παράδειγμα, η θέση της ελληνικής μειονότητας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με αναβαθμισμένους ευρωπαϊκούς όρους και κανόνες θα προσεγγίζονται τα δικαιώματά της. Αλλιώς θα διευθετούνται ζητήματα καθημερινότητας, ακόμα και όσα έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία. Τα δύσκολα για την Αλβανία τώρα αρχίζουν. 


Ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες προβλέπεται μακρύς, και ανηφορικός. «Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην Ε.Ε.», έσπευσε να προειδοποιήσει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. Για όσους γνωρίζουν την αλβανική πραγματικότητα σε όλα αυτά η χώρα εμφανίζει σοβαρότατο έλλειμμα. Η πολιτική τάξη που καλείται να επωμισθεί το βαρύ φορτίο των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξει η ίδια νοοτροπία, να αποκτήσει ευρωπαϊκή κουλτούρα. Αν δεν προχωρήσει, το «τρένο» δεν θα φτάσει ποτέ στις Βρυξέλλες και θα είναι κρίμα για έναν λαό που ζει με το ευρωπαϊκό όνειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: