"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΜΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: 86χρονος αποφοίτησε με άριστα από την Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Κύπρου - Φοιτητοπατέρες αρχιτενεκέδες υποκλιθείτε...

(φωτογραφία από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος») Η είδηση της φετινής τελετής αποφοίτησης των περίπου 1.300 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ότι μεταξύ τους συμπεριλαμβανόταν ένας 86χρονος, ο οποίος μάλιστα αρίστευσε στη Φιλοσοφική Σχολή.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Ζαχαρούδη, πατέρα δύο παιδιών και παππού τεσσάρων εγγονιών, ο οποίος μιλάει πέντε γλώσσες και δήλωσε ότι θέλει να σπουδάσει και στο Τμήμα Ιστορίας, όχι απαραίτητα για να πάρει πτυχίο, αλλά για να διευρύνει τις γνώσεις του.

Ο Κ. Ζαχαρούδης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας το 2010 και μαζί με το πτυχίο του πήρε και τα θερμά συγχαρητήρια του πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή.

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέλαβαν τον τίτλο σπουδών τους παρουσία συγγενών και φίλων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολιτειακών αξιωματούχων και άλλων φορέων.

Στην κεντρική τελετή αποφοίτησης τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη διάβασε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος απένειμε και τα βραβεία στους πρωτεύσαντες φοιτητές.

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη του απόφοιτους για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, εστίασε στον ρόλο-κλειδί που, όπως είπε, διαδραματίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη θεμελίωση της Κύπρου της προόδου και αναφέρθηκε στις διακρίσεις του Πανεπιστημίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, ότι η Πολιτεία είναι συμπαραστάτης του οράματος του Πανεπιστημίου για την αποπεράτωση του έργου της Πανεπιστημιούπολης, το οποίο χαρακτήρισε ως «στρατηγικό έργο υποδομής για τη χώρα».

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους, ο Πρόεδρος της Κϋπρου τους προέτρεψε να είναι αισιόδοξοι και να συμμετέχουν στην κοινωνία των πολιτών, καθώς «μόνο όντας ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Κύπρου που τους αξίζει».

Τη διαχρονική στήριξη της Βουλής στο Πανεπιστήμιο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Βουλής και Πανεπιστημίου Κύπρου, που επισημοποιεί, όπως είπε, τους στενούς και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο φορέων.

Ο κ. Ομήρου συνεχάρη, επίσης, τους αποφοίτους για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και ευχήθηκε στον καθένα ξεχωριστά επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία.
Στην ομιλία του με θέμα «Πενταδάκτυλος: Η κιβωτός της ιστορίας μας» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, διηγήθηκε την περιδιάβασή του το 1973, έναν χρόνο πριν από την τουρκική εισβολή, στην κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου από δυσμάς προς ανατολάς, «ένα προσκύνημα της πατρίδας» όπως το χαρακτήρισε.

Πεπεισμένος για τις δυνατότητες των νέων, ο πρύτανης προέτρεψε τους αποφοίτους: «Το χθες δεν είναι δικό σας για να το αλλάξετε, το αύριο όμως είναι δικό σας για να το κερδίσετε ή να το χάσετε!».


Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μάνθος Μαυρομμάτης, συνεγχάρη τους αποφοιτήσαντες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και τους κάλεσε να είναι περήφανοι για το Πανεπιστήμιο και να λειτουργούν ως πρεσβευτές του στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: