"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: «Εξυπνοι» φακοί επαφής με ενσωματωμένη κάμερα, που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης

Πατέντα για τους τυφλούς

Ο«Ψυχρός Πόλεμος» στη Σίλικον Βάλεϊ μεταξύ Google και Facebook για την πρωτοκαθεδρία οδηγεί και τις δύο εταιρείες στη διεύρυνση του πεδίου δραστηριοτήτων τους.


Η πρώτη φαίνεται να έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο κεφάλαιο για πειραματισμούς και η δεύτερη επιχειρεί να ακολουθήσει πιο «ασφαλή» οδό, αιτούμενη να αποκτήσει τραπεζική άδεια!

Το τελευταίο σχέδιο της Google είναι οι «έξυπνοι» φακοί επαφής με ενσωματωμένη κάμερα, που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης. Με τη βοήθεια των φακών ο χρήστης θα μπορεί να διακρίνει φως, κίνηση -για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει-, ακόμη και τα πρόσωπα, όλα μέσα από ειδικά ηχητικά σήματα.

Φιλοδοξία της Google είναι να δημιουργήσει «μίνι υπολογιστές» που θα φοριούνται ως αξεσουάρ και θα είναι χρηστικοί, ακόμη και στον τομέα της Ιατρικής. Μετά τα «έξυπνα» γυαλιά, που προκάλεσαν μεγάλο ντόρο, ο ιντερνετικός κολοσσός κατέθεσε αίτηση για άδεια ευρεσιτεχνίας στους φακούς επαφής που θα είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.


Οι συγκεκριμένοι φακοί θα έχουν στην ουσία ενσωματωμένο το σύστημα των «έξυπνων» γυαλιών που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εστιάζουν πάρα πολύ στα αντικείμενα. Επιπλέον θα διαθέτουν ασύρματη σύνδεση με smartphone και άρα θα γίνεται επεξεργασία των πληροφοριών που καταγράφουν οι φακοί και στη συνέχεια θα δίνονται οι ανάλογες ηχητικές εντολές στον χρήστη.

Σύμφωνα με την Google, το σύστημα θα μπορεί επίσης να ανιχνεύει πρόσωπα και θα βοηθήσει τους ανθρώπους με απώλεια όρασης να αναγνωρίζουν ανθρώπους που συναντούν.

Δεν πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της Google να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα έχουν εφαρμογή στην ιατρική. Τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει φακούς επαφής οι οποίοι θα μετρούν το επίπεδο του σακχάρου στα δάκρυα των διαβητικών.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι φακοί φέρουν έναν αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης και ένα τσιπάκι «τόσο μικρό που μοιάζει με κόκκο αστερόσκονης», καθώς και μια κεραία που θα είναι «πιο λεπτή κι από τρίχα». Χάρη στα παραπάνω, οι έξυπνοι φακοί θα είναι σε θέση να μετρούν ανά δευτερόλεπτο τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό κάθε διαβητικού και μάλιστα στα δάκρυα αντί για το αίμα και κατόπιν να αποστέλλουν ασύρματα τα δεδομένα σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή.



Βέβαια, για να περάσουν από τη θεωρία και τις δοκιμές στην εμπορικά και ιατρικά αξιοποιήσιμη πράξη, οι εν λόγω φακοί χρειάζονται «ακόμη πολλή δουλειά». Η Google, ωστόσο, έχει ήδη προβεί στις πρώτες κλινικές δοκιμές, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ταυτόχρονα και τα «έξυπνα» γυαλιά της Google βελτιώνονται διαρκώς και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από γιατρούς για να μοιραστούν εικόνες και πληροφορίες από απαιτητικά χειρουργεία, ενώ και ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιεί δοκιμές στη χρήση τους.

Πάντως, η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη τη διάχυτη ανησυχία ότι τα γυαλιά της -που μπορούν να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες- έχουν και τη «σκοτεινή» πλευρά τους, ιδίως όσον αφορά την πιθανή παραβίαση της προσωπικής ζωής των ανθρώπων εν αγνοία τους.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Google σε τεχνολογικά προϊόντα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ατόμων με χρόνιες και ανίατες παθήσεις μπορεί να είναι, λοιπόν, η κατάλληλη «συνταγή» για να πείσει για τις αγαθές της προθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: