"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πραβίλνο, νταβάριτς Αλεξέι. Πραβίλνο!

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Α​​λλοι από σκοπιμότητα, άλλοι από αφέλεια, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, εν πάση περιπτώσει, διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) πραγματοποιεί «στροφή 45 μοιρών» προς τα δεξιά, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. 


Βασίζουν τη διαπίστωσή τους, δε, στην απόφαση που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Ωστόσο, δεν πρόσεξα να επισημαίνει κανείς ότι το σημαντικότερο τμήμα της απόφασης, αφού έχουν προηγηθεί η «πολιτική ανάλυση» και η «ταξική ανάλυση»... (Μικρή παύση, για να αφήσω μερικές φέτες χοιρινού, λίγη ρώσικη και τρία τσίπουρα στον νεροχύτη και επανέρχομαι.) Ελεγα, λοιπόν, ότι το σημαντικότερο τμήμα της απόφασης, αυτό στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι του κόμματος εφεξής, επιγράφεται «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα».


Η διατύπωση δεν είναι καθόλου τυχαία, για όσους γνωρίζουν τα βασικά της κομμουνιστικής θεολογίας. Η φράση είναι συνδεδεμένη με την περιβόητη ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη στην 6η «πλατιά Ολομέλεια» του ΚΚΕ... (Πλατιά Ολομέλεια... Τρέχω πάλι στον νεροχύτη. Δεν έχω να αφήσω πολλά αυτή τη φορά –γαστρικά υγρά ως επί το πλείστον– και επιστρέφω). Συνεχίζω: την 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ, την πραγματοποιηθείσα στο μαγευτικό Μπορέλι της εξωτικής Αλβανίας. (Αν διαφωνείτε με τους επιθετικούς προσδιορισμούς, ρωτήστε σχετικώς τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος λειτουργούσε ως σύνδεσμος Ζαχαριάδη και Χότζα κατά την τελευταία φάση του Εμφυλίου...) Πρόκειται για την ολομέλεια στην οποία το κόμμα αναγνώρισε την ήττα του στον Εμφύλιο, κήρυξε τη λήξη της ένοπλης ανταρσίας και προσαρμόσθηκε στη νέα πραγματικότητα. Εχει ενδιαφέρον ότι το κείμενο της ομιλίας του ο Ζαχαριάδης το παρουσίασε αυτοπροσώπως στον Στάλιν (μετέβη προς τούτο στη λίμνη Ρίτσα του Καυκάσου, όπου παραθέριζε το τέρας...), ο οποίος και το ενέκρινε με μικρές διορθώσεις. Το υπέγραψε ιδιοχείρως (το τέρας) γράφοντας και τη λέξη «πραβίλνο», που σημαίνει «σωστά».

Επομένως, η φράση «νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» είναι συνυφασμένη με την ήττα των κομμουνιστών στον Εμφύλιο. Παρ’ όλα αυτά, οι Συριζαίοι, αγνοώντας την εις βάρος τους ειρωνεία, την χρησιμοποιούν σε ένα κείμενο με το οποίο επιχειρούν να τεκμηριώσουν τη νίκη τους στις ευρωπαϊκές εκλογές.  

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη επιλογή εκφράζει εμμέσως την υποσυνείδητη αναγνώριση της ήττας τους στις ευρωπαϊκές εκλογές – δεν είμαι ψυχαναλυτής, ούτε τον παριστάνω. Δεν αμφιβάλλω, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποκαλύπτει τη βαθιά προσήλωση της ηγεσίας του κόμματος στην κομμουνιστική της προέλευση: 

Αυτοί οι άνθρωποι που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) νιώθουν ότι αγωνίζονται για να κερδίσουν τον τέταρτο γύρο του Εμφυλίου. 

Γι’ αυτούς, ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1949. 

Ας τα βλέπει η Ν.Δ. των Ντινόπουλων και των Γιακουμάτων, που ακόμη νομίζουν ότι η Δεξιά είναι μια μίμηση της πασοκαρίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: