"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Απειλές Μπαγίς κατά Μέρκελ!!! "Όσοι ανακατεύονται με τη χώρα μας δεν έχουν καλό τέλος"


Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να προειδοποιήσει την καγκελάριο Μέρκελ να μη χρησιμοποιεί τις τουρκικές υποθέσεις -και δη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση- για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση.
 
 Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις και να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μπαγίς. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους ότι «εάν η κ. Μέρκελ ψάχνει υλικό για εσωτερική πολιτική κατανάλωση εν όψει των εκλογών της, αυτό το υλικό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία».

Προειδοποίησε μάλιστα την καγκελάριο ότι όσοι ανακατεύονται με τη χώρα του δεν έχουν καλό τέλος, επικαλούμενος την περίπτωση Σαρκοζί, ο οποίος επίσης προσπάθησε -κατά τον Μπαγίς- να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για πολιτικές του επιδιώξεις.

Στις αρχές της εβδομάδας η κ. Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την αστυνομική παρέμβαση στις διαδηλώσεις στην Τουρκία «υπερβολικά σκληρή», όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες. Την Πέμπτη Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν το άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Ε.Ε., το οποίο αφορά την περιφερειακή πολιτική και επρόκειτο ν' ανοίξει στα τέλη του μηνός.
 
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Αντρέας Πέσκε, χαρακτήρισε τα σχόλια Μπαγίς «ακατανόητα» και τόνισε ότι η γερμανική θέση θα «διευκρινιστεί στον Τούρκο πρεσβευτή με όλη την απαραίτητη σαφήνεια». Σε ερώτηση για το εάν το μπλοκάρισμα του κεφαλαίου συνδέεται με τις βιαιότητες στην Τουρκία, ο κ. Πέσκε είπε ότι το μπλοκάρισμα σχετίζεται με «ανοιχτά τεχνικά ζητήματα» και ότι δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση» μεταξύ της καταστολής και των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ωστόσο, προσέθεσε ο ίδιος, «στη ζωή όλα συνδέονται». Εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ τόνισε χθες ότι η στήριξη της Γερμανίας για τη συνέχιση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει απαράλλακτη. Η ένταση όμως παρέμεινε, καθώς τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι και το τουρκικό ΥΠΕΞ επρόκειτο να καλέσει το Γερμανό πρεσβευτή στην Αγκυρα για εξηγήσεις.

Γεγονός είναι ότι η καγκελάριος δεν έχει κρύψει τις επιφυλάξεις της για την τουρκική ένταξη και τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της φαίνεται να προτιμούν κάποια άλλη μορφή «προνομιακής σχέσης». Δεν είναι επομένως απίθανο να στέλνει ένα μήνυμα στην Αγκυρα, στο πλαίσιο όχι της προεκλογικής εκστρατείας, όπως καταγγέλλει ο Μπαγίς, αλλά μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής. Από την άλλη πλευρά δεν είναι ρεαλιστικό εκ μέρους της Αγκυρας να περιμένει ότι γεγονότα όπως αυτά των τελευταίων εβδομάδων δεν θα επηρεάσουν, έστω προσωρινά, την ευρωπαϊκή της προοπτική.

(Πηγές: Ass. Press-AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: