"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΓΔΜ: Τα πάθη του Τύπου (στα πρότυπα της "πατρονίας" Ερντογάν...)

Κλίμα εκφοβισμού των μέσων ενημέρωσης επικρατεί στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, Φράνγκ Λα Ρου, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων.

Η κριτική στην κυβέρνηση και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν γίνεται ανεκτή στη γειτονική χώρα σύμφωνα με τον κ. Λα Ρου, ο οποίο; Αναφέρθηκε και στο λουκέτο που μπήκε στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό «Α1», αλλά και σε κάποιες εφημερίδες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι οι αρχές δεν διεξήγαν ποινική έρευνα για το δυστύχημα από το οποίο έχασε τη ζωή του ο εκδότης και δημοσιογράφος, Νίκολα Μλαντένοφ.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «προοδευτική», σε γενικές γραμμές, τη νομοθεσία της ΠΓΔΜ,η οποία όμως, όπως είπε, αρκετές φορές δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του «για νομικούς μηχανισμούς που ορθώνονται και που περιορίζουν το τοπίο για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας».

Η ολοκληρωμένη έκθεση του ΟΗΕ, για την ελευθερία της έκφρασης στην ΠΓΔΜ, θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τον Ιούνιο του 2014. 


EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: