"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Και εταιρείες... σώζουμε!


Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο εργοστάσιο της «Κατσέλης» που έκλεισε αφήνοντας στον δρόμο 500 οικογένειες. 

Ο κ. Τσίπρας απαίτησε «να μην υπάρξει καμία απόλυση και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να δώσουν οι τράπεζες λεφτά από αυτά που εισπράττουν για την ανακεφαλαιοποίησή τους». Και τελικά προειδοποιεί επιχειρηματίες όπως ο κ. Δαυίδ που οι εταιρείες τους πτωχεύουν ότι «θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα στον ελληνικό λαό».

Αν αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε κλείσιμο, η διαπίστωση είναι ότι προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι (δυστυχώς ίσως) δεν ζούμε σε αυτοματοποιημένη σοβιετικού τύπου οικονομία. Γιατί τι ακριβώς περιγράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Τη στιγμή που καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη της «Κατσέλης» ότι πήρε τα χρήματά του στο εξωτερικό κλείνοντας την επιχείρηση, συγχρόνως ζητά από τις τράπεζες να συνεχίσουν να του δίνουν δάνεια ρίχνοντας λεφτά σε μια επιχείρηση χρεοκοπημένη.

Αν υπάρχουν στοιχεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας φυγαδεύτηκαν δολίως στο εξωτερικό, τότε αντί για το προαύλιο της «Κατσέλης» έπρεπε να κατευθυνθεί στην Ευελπίδων.

Και επειδή δεν μπορεί να αγνοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υποχρεώνεται με διάταγμα ένας επιχειρηματίας να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του -τουλάχιστον στις χώρες όπου λειτουργεί η οικονομία της αγοράς-, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απλώς επρόκειτο για ανέξοδο χάιδεμα των αυτιών των απελπισμένων απολυμένων.

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως είχε ή τη συνέχιση λειτουργίας του Οργανισμού της Κωπαΐδας μπορεί να την υποσχεθεί (αν και ούτε αυτό έχει κάνει). Αλλά να εμφανίζεται η Κουμουνδούρου σαν να έχει στο συρτάρι έτοιμο μαζί με το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και το business plan για την ανάκαμψη της «Κατσέλης» είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Εκτός αν φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην ελεύθερη αγορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: