"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το φθινόπωρο η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε  στην επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ανέβαλε την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε επί της αρχής στην έναρξη νέου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, "συμφώνησαν στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22", που αφορά την περιφερειακή πολιτική, είπε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, η έναρξη του νέου αυτού γύρου των διαπραγματεύσεων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το φθινόπωρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η πρόσφατη καταστολή των διαδηλώσεων από τις τουρκικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία. "Το κεφάλαιο 22 άνοιξε. Το θέμα λύθηκε", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

Το διακύβευμα ήταν η έγκριση ή μη αυτήν την εβδομάδα της έναρξης νέου γύρου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Έπειτα από πολυήμερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, η οποία ήταν η περισσότερο απρόθυμη για την έναρξη αυτήν την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, μία συμβιβαστική λύση βρέθηκε τελικά μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών έπειτα από νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εάν οι 27 δεν κατέληγαν χθες σε ομόφωνη απόφαση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η διακυβερνητική διάσκεψη που πρόκειται να δώσει σήμερα το «πράσινο φως» θα αναβαλλόταν για πολλούς μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η Άγκυρα απείλησε με "συνέπειες" την ΕΕ, εάν δεν άνοιγε αμέσως το κεφάλαιο 22, επικρίνοντας ειδικότερα τη στάση της Γερμανίας για το θέμα.
"Ενα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσκομμα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις ξεπεράσθηκε... Το τρένο Τουρκία-ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με όλη του την ταχύτητα", δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτγλου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τη συμφωνία "ανεπαρκή, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση" και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία προτίθεται να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
 
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα κεφάλαιο, το 35, έχει κλείσει. Εμπόδιο στην ταχεία πρόοδό τους είναι το θέμα της Κύπρου, αλλά και η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: