"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Απάντησε με τον... «Μπαρμπαρόσα» - ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ» ΑΓΟΡΑΣΕ Η ΑΓΚΥΡΑ


Μία ημέρα μετά την επισήμανση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα του Κατάρ ότι η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει τη δεδομένη στιγμή τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία απάντησε στην Αθήνα πως οι υποθαλάσσιες έρευνες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του Αιγαίου δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση.
 
Αυτό το έκανε ανακοινώνοντας την απόκτηση ενός νέου ερευνητικού σκάφους, του «Barbaros Hayrettin Pasa», το οποίο αναμένεται να διεξάγει σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή αρχικά της Μαύρης Θάλασσας και στη συνέχεια της Μεσογείου.
 
Δεν διευκρινίζεται όμως το πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια της «Μεσογείου», παρά μόνο ότι η Τουρκία θα διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες έως το σημείο που τελειώνει η τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Από ελληνικής πλευράς, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Αγκυρα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας, έχει γίνει γνωστό πως υπάρχει η βούληση να σημειωθεί πρόοδος στα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο.

Η αυξημένη πιθανότητα όμως ύπαρξης σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως φαίνεται, περιπλέκει την κατάσταση.

Δεν ήταν τυχαία εξάλλου η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 συγκεκριμένες βραχονησίδες και νησίδες στο Αιγαίο να ενταχθούν σε αυτό που η Αγκυρα αποκαλεί «γκρίζες ζώνες».

Η απόκτηση του «Κοκκινογένη Πασά» από τη νορβηγική εταιρεία Polarcus, έναντι 130 εκατ. δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, την ΤΡΑΟ, για την αντικατάσταση του «Piri Reis», καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Τουρκίας.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, στόχευση της τουρκικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση διεθνούς στήριξης στην προσπάθειά της αυτή, μέσω, για παράδειγμα, της υπογραφής διμερών επενδυτικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Το «επίσημο» πρακτορείο ειδήσεων της κατεχόμενης Κύπρου μετέδωσε χθες ότι οι έρευνες που διεξάγει στο χερσαίο τμήμα της Κύπρου η ΤΡΑΟ θα επεκταθούν και σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Μεγαλόνησο, ενώ το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει συντονισμένα η ΤΡΑΟ σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: