"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Mετά τους δημοσιογράφους φιμώνονται και οι πανεπιστιμιακοί



Υστερα από τους δημοσιογράφους, και οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στην Τουρκία. Σε ανοιχτή επιστολή τους κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προωθεί στα πανεπιστήμια «μια κουλτούρα υποταγής, εκφοβισμού και εξάρτησης από το Κράτος» προκειμένου «να ελέγξει τη γνώση».

Την επιστολή υπογράφουν καθηγητές σε τουρκικά, βρετανικά και άλλα πανεπιστήμια καθώς και δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες. Κατηγορούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από 10 χρόνια, «αυξάνει την πίεση στους πανεπιστημιακούς».

«Εκτός από προσβολές και νομικές παρενοχλήσεις, η κυβέρνηση προβαίνει σε συστηματικές ενέργειες για να περιορίσει την επαγγελματική ελευθερία (σ.σ. των πανεπιστημιακών) μέσω δικαστικών διαδικασιών, απολύσεων, χρηματικών ποινών και προσλήψεων με πολιτικά κριτήρια», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή.

Φέρνει το παράδειγμα ενός περιστατικού που συνέβη τον Δεκέμβριο στην Αγκυρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο για να εγκαινιάσει ένα νέο τουρκικό δορυφόρο αλλά ήρθε αντιμέτωπος με διαμαρτυρόμενους φοιτητές και καθηγητές. «Χιλιάδες αστυνομικοί» στάλθηκαν αμέσως επί τόπου και τους απώθησαν βίαια με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς. Πολλοί τραυματίστηκαν - ο ένας σοβαρά - και περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν.

«Ο Ερντογάν, οι υπουργοί του και η ηγεσία του πανεπιστημίου, που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, έσπευσαν να καταδικάσουν την διαμαρτυρία των φοιτητών και να κατηγορήσουν τους ίδιους και τους καθηγητές τους για "αντιπατριωτισμό". Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους καθηγητές όλων των πανεπιστημίων να καταδικάσουν την διαμαρτυρία και ζήτησε να ξεκινήσει ανάκριση εναντίον του Πολυτεχνείου», συνεχίζει η επιστολή τονίζοντας ότι «η υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας κατά κάθε μορφής διαφωνία είναι πλέον συνηθισμένη στην Τουρκία».

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αναφέρουν επίσης ότι «όσοι ήλπιζαν σε μια ευρύτερη, πιο συμμετοχική και ανεκτική δημοκρατία στην Τουρκία πριν από μια δεκαετία έχουν απογοητευτεί».


Η Τουρκία έχει επικριθεί επανειλημμένως από τη διεθνή κοινότητα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον αριθμό των δημοσιογράφων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) - ανεξάρτητη οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη - παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο - ξεπερνώντας το Ιράν και την Κίνα.

«Καλούμε τους φίλους μας και όλους τους φιλελεύθερους ανθρώπους, πανεπιστημιακούς, οργανώσεις πολιτών και τα τουρκικά κόμματα να δράσουν ενάντια στον αυταρχισμό του ΑΚΡ και να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των πανεπιστημιακών και τις ατομικές ελευθερίες στην Τουρκία», καταλήγει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: