"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: O Ερντογάν θέλει να γίνει... Σουλεϊμάν

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας και η «διώρυγα του αιώνα», που θα μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Παναμά, είναι τα φιλόδοξα κατασκευαστικά σχέδια του Ερντογάν... του Μεγαλοπρεπούς για την Κωνσταντινούπολη.

Ως άλλος... Σουλεϊμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επιθυμεί να μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2014, προσπαθεί με έναν κατασκευαστικό οργασμό να αφήσει το δικό του στίγμα στον Βόσπορο, κατηγορούμενος από τον ξένο Τύπο για «μεγαλομανία».

Μετά μία δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει μια σειρά από γιγάντια κατασκευαστικά έργα που πρόκειται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Πόλης.

Το πιο πρόσφατο από τα σχέδιά του, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την περασμένη εβδομάδα, αφορά στην κατασκευή ενός τρίτου αεροδρομίου στην πόλη (μετά το «Ατατούρκ» και το «Σαμπιχά Γκιοκτσέν»), ύψους 7 δισ. ευρώ. Με ετήσια χωρητικότητα 150 εκατ. επιβατών και έξι πίστες αεροδιαδρόμων, το νέο αεροδρόμιο θα γίνει το μεγαλύτερο παγκοσμίως (ενδεικτικά το Χίθροου του Λονδίνου έχει χωρητικότητα 70 εκατ. και δύο πίστες) και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2017. Μάλιστα θα προκύψει μια ολόκληρη νέα πόλη γύρω από το αεροδρόμιο.

Ομως, παρά τη χωρητικότητα-ρεκόρ, δεν ήταν το κολοσσιαίο αεροδρόμιο το «τρελό σχέδιο» για την Κωνσταντινούπολη για το οποίο είχε κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός το 2008. 

Το πιο μεγαλεπήβολο από τα κατασκευαστικά του σχέδια δεν είναι άλλο από τη διάνοιξη ενός «δεύτερου Βοσπόρου», που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, έτος κατά το οποίο κλείνει ένας αιώνας από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η διώρυγα, που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά, στο ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης, θα είναι μήκους 45 χλμ., βάθους 25 μέτρων και πλάτους 145 μέτρων, και μετά τη διάνοιξή της η Κωνσταντινούπολη θα αποτελείται από δύο χερσονήσους και ένα νησί.

Ριζική αναμόρφωση έχει σχεδιαστεί και στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτός από τις κατεδαφίσεις και τις ανακατασκευές ερειπωμένων κτιρίων, που βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, θα ανεγερθεί και ένα νέο τζαμί, σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού έρχεται σε αντίθεση με το κοσμικό κράτος

Ομως το πιο αμφιλεγόμενο από τα σχέδια του Ερντογάν είναι ένα νέο τζαμί, το μεγαλύτερο στη χώρα, που θα είναι ορατό από κάθε γωνιά της Πόλης, πάνω στον υψηλότερο λόφο στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Ο Ερντογάν παρομοιάστηκε με σουλτάνο γι' αυτό το σχέδιο, που θα ξεπεράσει σε κόστος τα 43 εκατ. ευρώ και έχει χαρακτηριστεί ως «ακαλαίσθητο», αντιγραφή του Μπλε Τζαμιού και «έκφραση αλαζονείας».

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Στόχος η θέση του προέδρου
Ετοιμος να καταφύγει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, εάν δεν επέλθει συμφωνία με την αντιπολίτευση μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επιθυμεί να μεταπηδήσει στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας το 2014. Η βασική αλλαγή την οποία αναμένεται να προτείνει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν στον συνταγματικό χάρτη είναι η δημιουργία Προεδρίας της Δημοκρατίας με εκτελεστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς ρυθμιστικές, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι εργασίες μιας διακομματικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επιφορτισμένης με την εκπόνηση του σχεδίου του νέου συντάγματος, δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως αρχικά αναμενόταν, καθώς δεν επετεύχθη συναίνεση. Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι αν η επιτροπή αποτύχει να συντάξει σχέδιο του νέου συντάγματος, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταθέσει τη δική του πρόταση στην Εθνοσυνέλευση και εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: