"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Τα κουρδικά θα ακούγονται στα τουρκικά δικαστήρια

Τη χρήση της κουρδικής γλώσσας για υπεράσπιση στα δικαστήρια της χώρας, αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των Κούρδων.

To μέτρο πέρασε την με ισχυρή πλειοψηφία -238 υπέρ έναντι 41 κατά- με τις ψήφους του κυβερνώντος ΑKP και του φιλοκουρδικού BDP.

Η συζήτηση πάντως σημαδεύτηκε, όπως μεταδίδει το Reuters, από τις αρκετά τεταμένες αντεγκλήσεις μεταξύ εθνικιστών βουλευτών με μέλη που προέρχονται από την κουρδική κοινότητα -που λίγο έλειψε να υπερβούν την καθαρά φραστική διαμάχη.


Με τη νέα νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι θα μπορούν να υπερασπίζονται εαυτόν στο δικαστήριο σε όποια γλώσσα γνωρίζουν καλύτερα, προσλαμβάνοντας διερμηνείς.
Η επί πληρωμή προσφυγή στους διερμηνείς αποτελέσε σημείο τριβής μεταξύ του BDP και του AKP.
Η χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια ήταν πάγιο αίτημα των Κούρδων και ένας από τους λόγους που οδήγησαν πέρυσι στην απεργία πείνας κρατουμένων για συμμετοχή στο PKK

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: