"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Δικαιοσύνη με μαντίλα - Οι τούρκοι ισλαμιστές γκρέμισαν ακόμη ένα κάστρο του κεμαλικού κράτους

 
Πρώτα ήταν η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα η μαντίλα της πρώτης κυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνέχεια οι μαντιλοφορούσες φοιτήτριες στα πανεπιστήμια. Και τώρα είναι οι μαντιλοφορούσες δικηγορίνες στα δικαστήρια, που κάνουν τους κεμαλιστές και λοιπούς οπαδούς του κοσμικού κράτους να αισθάνονται ότι η Τουρκία παραδίδεται όλο και περισσότερο στο βαθύ Ισλάμ. 
 
Από την άλλη, οι πιστοί μουσουλμάνοι πανηγυρίζουν. «Αλλο ένα εμπόδιο έπεσε», έγραφε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απαγόρευση να εμφανίζονται θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες, ενώ κατά τα φαινόμενα έπονται τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης. Η απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο του Κράτους προς μεγάλη ικανοποίηση των κυβερνητικών κύκλων. Και έγινε κόκκινο πανί για την «άλλη Τουρκία», εκείνη που άρχισε να τρέμει την ισλαμοποίηση αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον σημερινό Πρωθυπουργό και ιδρυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο Ερντογάν, εξάλλου, είχε επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του 2002 που τον έφερε στην εξουσία, στην απελευθέρωση της μαντίλας. Η προεκλογική υπόσχεση οδήγησε σε εκλογικό θρίαμβο. Οπως προέκυψε από τις κάλπες, πολλές γυναίκες είχαν ψηφίσει τον ισλαμιστή υποψήφιο με την ελπίδα ότι μια ημέρα θα μπορούσαν να κυκλοφορούν παντού σύμφωνα με τις επιταγές των θρησκευτικών ηθών τους.

Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον κεμαλισμό ήρθε το 2007 όταν πρόεδρος της χώρας εξελέγη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι στρατηγοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την εισβολή της Χαϊρινίσα στο Προεδρικό Μέγαρο με τη μαντίλα να κοσμεί το κεφάλι της. Πριν από δύο χρόνια, η ισλαμική μαντίλα μπήκε πανηγυρικά στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μετά και την «άλωση» των δικαστηρίων, η δημόσια διοίκηση είναι  το τελευταίο κάστρο του κοσμικού  κράτους που έχει απομείνει. Αρκεί μια εικόνα για να περιγράψει κανείς την κάπως παράξενη κατάσταση: η υπάλληλος ενός υπουργείου κινδυνεύει να τιμωρηθεί εάν εμφανιστεί στη δουλειά της με μαντίλα. Η μητέρα της που θα την επισκεφθεί έχει κάθε δικαίωμα να καλύπτει τα μαλλιά της με το τζιχάμπ.

Ποια είναι η πραγματική Τουρκία; 
 
Η πρωθυπουργική σύζυγος Εμινέ Ερντογάν δίνει την απάντηση έχοντας στο πλευρό της εκατομμύρια γυναίκες: «Το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας είμαστε εμείς». Η βεβαιότητά της δεν αφήνει περιθώρια για πολλές διαφωνίες. Βάζει όμως μια μικρή βόμβα στα θεμέλια της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: