"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: "Εκλεκτός" κύριος χρωστά στο Δημόσιο αλλά παίρνει δουλείες με απευθείας ανάθεση !!! Από την εκμετάλλευση του καφενείου της Βουλής στο catering σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Παράνομων Μεταναστών !


Πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Απρίλιο, η είδηση χάριζε απολαυστικούς τίτλους: «Μέχρι και το καφενείο της Βουλής χρωστά στο Δημόσιο!» Ο γνωστότερος «καφετζής» της χώρας, ο επιχειρηματίας που επί δύο χρόνια εκμεταλλευόταν μεταξύ άλλων και το καφενείο της Βουλής, είχε συλληφθεί στην Κόρινθο για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 316.472 ευρώ

 Κανένα πρόβλημα. Λίγους μήνες μετά, τον περασμένο Αύγουστο, ανέλαβε ακόμα μια δουλειά του Δημοσίου, τη σίτιση των μεταναστών στο Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Κορίνθου, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση.

Ο λόγος για τον Κορίνθιο επιχειρηματία Γ.Π., ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρείας catering, ο οποίος εκτός από τους μεζέδες του, στην περιοχή είναι γνωστός και για τις διασυνδέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες του έχουν χαρίσει ουκ ολίγες εργολαβίες (το κόμμα αναφέρεται στους πελάτες στο σάιτ της εταιρείας).  

Περισσότερο γνωστός φυσικά έγινε όταν ανέλαβε τη διαχείριση του καφενείου της Βουλής το 2009, με τους εργαζομένους να τον καταγγέλλουν σχεδόν με το «καλημέρα» για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας. Οπως ανέφεραν στους βουλευτές που σύχναζαν στο καφενείο, ο επιχειρηματίας τούς απασχολούσε χωρίς ασφάλιση, ενώ τους άφηνε απλήρωτους για μήνες. Στο μεταξύ, ο Γ.Π. είχε αναλάβει και την τροφοδοσία του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ήδη είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στην Κόρινθο με τη νέα του Φεράρι (πολλοί μιλούσαν για άλλο ένα «golden boy»).

Στις 25 Αυγούστου του 2010 έγινε η πρώτη επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας στο καφενείο της Βουλής, έπειτα από καταγγελία των υπαλλήλων, κατά την οποία διαπιστώθηκαν «παραβιάσεις εργασιακής νομοθεσίας όπως ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, περιπτώσεις που δεν διέθεταν την καρτέλα αναγραφής των ρεπό και των εργασιακών ωρών». Τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα οι 37 εργαζόμενοι απείλησαν με επίσχεση εργασίας, αποστέλλοντας εξώδικο στον ανάδοχο του κυλικείου και του εστιατορίου με αφορμή τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών. Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία πάντως για τη δουλειά στη Βουλή είχε ήδη εξανεμιστεί. Λόγω των Αγανακτισμένων του Συντάγματος, οι βουλευτές είχαν αρχίσει να κάθονται λιγότερες ώρες στη Βουλή. Ο τζίρος του καφενείου είχε πέσει κατά 70%. Η συγκεκριμένη εργολαβία πάντως έχει διάρκεια δύο ετών με δυνατότητα παράτασης ενός έτους (η ανάδειξη του μισθωτή πραγματοποιείται έπειτα από διαγωνισμό με κλειστό φάκελο οικονομικής προσφοράς). Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, ο Γ.Π. εγκατέλειψε τη Βουλή αφήνοντάς τους απλήρωτους και χωρίς συμπλήρωση ενσήμων.

Ετσι, ουδείς έπεσε από τα σύννεφα όταν τον Απρίλιο απασχόλησε το αστυνομικό δελτίο με τη σύλληψή του λόγω οφειλών. Αντιθέτως, πολλοί εξέφρασαν απορία όταν στο τέλος Αυγούστου είδαν φορτηγάκι της εταιρείας του να εισέρχεται στο στρατόπεδο του 6ου Τάγματος Πεζικού της Κορίνθου, το οποίο εν μια νυκτί μετατράπηκε σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Παράνομων Μεταναστών. Μολονότι, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 8 του νόμου 3907/26-1-2011, «η οικονομική διαχείριση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της και οι δαπάνες πραγματοποιούνται, ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εντέλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού», ήτοι με διαγωνισμό, η σίτιση του Κέντρου έγινε με απευθείας ανάθεση στον Γ.Π. και μια άλλη γνωστή εταιρεία κέτερινγκ της Κορίνθου. 

Οπως ανέφεραν  πηγές από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, δεν υπήρχε χρόνος για διενέργεια διαγωνισμού, καθώς «ξαφνικά έπρεπε να σιτιστούν 500 άτομα». Στη συνέχεια πάντως, ζητήθηκαν και ελήφθησαν τα «Ο.Κ.» από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΕΤ κ.λπ.) σχετικά με τις υγειονομικές και άλλες άδειες των εν λόγω εταιρειών.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις , ο Γ.Π. δεν δέχθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: