"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ενέδρες απο ισλαμολιγούρια σε γυναίκες στην Ταχρίρ


Μόνο σε εκτόνωση δεν οδηγεί τα πνεύματα στην Αίγυπτο η απόφαση του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πόλεις της Διώρυγας του Σουέζ μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους.
 Εκατοντάδες άτομα αγνόησαν χθες την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο ισλαμιστής Πρόεδρος και κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ Σαΐντ, της Ισμαϊλίγια και του Σουέζ, ενώ το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι πολλές γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στις διαδηλώσεις της Πλατείας Ταχρίρ και τουλάχιστον μία έπεσε θύμα βιασμού. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, τουλάχιστον 25 γυναίκες υπέστησαν τέτοιου τύπου επιθέσεις. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ομάδες ανδρών περικύκλωναν απομονωμένες γυναίκες και τις θώπευαν επιχειρώντας να τους βγάλουν τα ρούχα. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες έμειναν εντελώς γυμνές, αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες.
 
Αυτά τα 25 κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την Επανάσταση του Νείλου που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. «Αυτή η Παρασκευή ήταν μια από τις χειρότερες που έχουμε καταγράψει» δήλωσε η Λεΐλ Ζάχρα Μορτάντα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Επιχείρηση Κατά της Σεξουαλικής Παρενόχλησης που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να παρέχει βοήθεια στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Πλατεία Ταχρίρ. «Ολα αυτά τα κρούσματα είναι πραγματικά σοβαρά», τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σύμφωνα με την ίδια, σε μια περίπτωση οι δράστες κακοποίησαν σεξουαλικά μια γυναίκα με ένα λεπιδωτό μαχαίρι. Η οργάνωση περιέθαλψε 16 γυναίκες, ενώ μια άλλη οργάνωση, οι Σωματοφύλακες της Ταχρίρ, παρείχε βοήθεια σε εννέα. Καταγγελίες διατυπώθηκαν από ακόμη εννέα γυναίκες. Οι δύο οργανώσεις δεν έχουν στοιχεία για τους δράστες. Εκτιμούν, πάντως, ότι πρόκειται για πρόσωπα που αντιτίθενται στις διαμαρτυρίες. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για οργανωμένες ενέργειες επειδή σημειώνονται στα ίδια σημεία της Πλατείας Ταχρίρ με την ίδια μεθοδολογία» σημειώνει η Λεΐλ Ζάχρα Μορτάντα.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΣΟΚ.  
Σύμφωνα με ένα από τα θύματα, το οποίο μίλησε στη βρετανική εφημερίδα υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, οι επιθέσεις γίνονται αστραπιαία. «Περπατούσα σε έναν από τους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταχρίρ. Ξαφνικά πλησίασαν έξι άνδρες από τη μία πλευρά και έξι από την άλλη. Αρχισαν να με γρατσουνάνε σε όλο μου το σώμα. Δεν ήταν μόνο σεξουαλική επίθεση. Ηθελαν να με πληγώσουν», αναφέρει.
 
«Ξαφνικά βρέθηκα στη μέση, περικυκλωμένη από δεκάδες άνδρες που σχημάτιζαν έναν κύκλο ο οποίος γινόταν όλο και πιο μικρός» διηγείται μια άλλη γυναίκα. «Αρχισαν να με αγγίζουν και να με θωπεύουν παντού. Υπήρχαν δεκάδες χέρια κάτω από την μπλούζα μου και μέσα στο παντελόνι μου». Οπως σημειώνει η ίδια, υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: «Η μία είναι να μην πηγαίνω στην Πλατεία Ταχρίρ και η άλλη να συνοδεύομαι από κάποιον άνδρα. Αλλά κι αυτό δεν λειτουργεί πάντα».
 
Οι γυναίκες των δύο οργανώσεων δηλώνουν αποφασισμένες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως δηλώνουν, «δεν αφορά μόνο την Πλατεία Ταχρίρ ή μόνο το Κάιρο. Αφορά όλη την Αίγυπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: