"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Eτοιμάζει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που θα μπορεί «να καταφέρει χτύπημα οπουδήποτε στον κόσμο» έχει στα σκαριά η Αγκυρα, την ώρα που ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2013, παρά τις αντιδράσεις και το ενεργό σεισμικό ρήγμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, κατόπιν εντολής του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζουν την κατασκευή πυραύλου με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. «Γιατί οι ιρανικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές 2.000 με 2.500 χλμ. και οι δικοί μας μόλις 150 χλμ; Θα ήθελα και η Τουρκία στο άμεσο μέλλον να σχεδιάσει παρόμοιους πυραύλους.
 
Πυρηνικός σταθμός
Εάν το Ιράν, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων, έχει τέτοιο εξοπλισμό κι εμείς όχι, σημαίνει ότι είναι δική μας αμέλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση ελήφθη στις 17 Ιουλίου, σε συνεδρίαση του αρμόδιου συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν. Εν τω μεταξύ η ρωσική Rosatom, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση της πυρηνικής εγκατάστασης του Ακούγιου, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, παρουσίασε τις τρισδιάστατες μακέτες της. Πάνω σε τεχνητή λωρίδα ξηράς και με έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, το εργοστάσιο θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Megawatt.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: