"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επέμβαση στη Συρία ζητά ο Ερντογάν

Την ανάμιξή του στο ζήτημα της Συρίας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Λονδίνο που βρέθηκε για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν βήματα από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενίσχυσης της παρουσίας του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ γύρω από το Χαλέπι και η απειλή για χρήση χημικών όπλων.

«Η στρατιωτική ενίσχυση στο Χαλέπι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις όσον αφορά τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής είναι πράξεις μπροστά στις οποίες δεν μπορούμε να παραμείνουμε παρατηρητές ή θεατές», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Πρέπει να γίνουν κοινά βήματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών, του Αραβικού Συνδέσμου και πρέπει να συνεργαστούμε για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Κάμερον σημείωσε ότι η Βρετανία και η Τουρκία ανησυχούν πως η κυβέρνηση Άσαντ είναι έτοιμη να προβεί σε «κάποιες πραγματικά φοβερές πράξεις γύρω και μέσα στο Χαλέπι».

«Αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο. Το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι είναι παράνομο, κάνει λάθος και πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Φόβους ότι επίκειται σφαγή στο Χαλέπι έχει εκφράσει και η Ουάσινγκτον, την ώρα οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς συνοικιών της πόλης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη τεθωρακισμένων, μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών καταδεικνύουν ότι επίκειται μεγάλη επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντική κλιμάκωση» των συγκρούσεων.

«Η ανησυχία μας είναι ότι θα δούμε μια σφαγή στο Χαλέπι. Αυτό φαίνεται να ετοιμάζει το καθεστώς», είπε.

«Οι καρδιές μας είναι με το λαό του Χαλεπιού. Και πάλι, αυτή είναι μια απελπισμένη προσπάθεια ενός καθεστώτος που καταρρέει ενώ προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν πέρα από την παροχή «μη φονικής» βοήθειας στους αντάρτες. Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι βοηθά την αντιπολίτευση με την παροχή εξοπλισμού επικοινωνιών και ιατρικών εφοδίων.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Λευκός Οίκος έχει ετοιμάσει μια εντολή για την παροχή μεγαλύτερης μυστικής βοήθειας στους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να προχωρά στον εξοπλισμό τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: