"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι φοροφυγάδες στο απυρόβλητο

Του Λεωνίδα Λιάμη

 (...) Το «κοκτέιλ» δημοσιονομικής προσαρμογής που ετοιμάζεται να μας σερβιριστεί θα είναι πικρό. Ακούγονται -και μένει να επιβεβαιωθούν- περικοπές και επιμήκυνση του χρόνου για τη χορήγηση των συντάξεων, όπως επίσης και «ψαλίδι» στα εφάπαξ και στα επιδόματα, που θα «πονέσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία, που ήδη είναι στα όριά της. Για να μην πούμε και για το γεγονός ότι κάτι άρχισε να ψιθυρίζεται τις τελευταίες ώρες και για ό,τι έχει απομείνει από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν ως 13ο και 14ο μισθό, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Εύκολες λύσεις πράγματι δεν υπάρχουν... Το ξέρουμε και το ζούμε καθημερινά όλοι. Όλοι; 

Αυτό είναι προς συζήτηση. Κι εδώ είναι και το εξοργιστικό. Διότι, ενώ επί σχεδόν τρία χρόνια τώρα ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού κάνει αιματηρές θυσίες και καλείται με πολύ λιγότερα, να πληρώσει πολύ μα πολύ περισσότερα, η κυβέρνηση -ναι, η ίδια κυβέρνηση που ετοιμάζει νέα καταιγίδα φόρων και περικοπών εισοδημάτων- εμφανίζεται να επεξεργάζεται προς εφαρμογή και νέα περαίωση σε ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000 - 2009.

Κλείνει δηλαδή, το μάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και σε εκείνους που στην υπό εξέταση δεκαετία είχαν πιθανώς κατακλέψει το ελληνικό δημόσιο και τους υπόσχεται φορολογική αμνήστευση, αν αποδεχθούν την προτεινόμενη συμφωνία και πληρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό.


Είναι, λέει, μια τελευταία ευκαιρία προς τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες, που υπηρετεί ταυτόχρονα και το στόχο της είσπραξης εσόδων για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» του προϋπολισμού, που φθάνει μέχρι στιγμής το 1,5 δισ. ευρώ. Και σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν σπεύσουν -οι υπόχρεοι- να αποδεχθούν την πρότασή του, το υπουργείο Οικονομικών θα τους θέσει στο «μικροσκόπιό» του και θα κάνει «φύλλο και φτερό» τα βιβλία τους. Οπότε (θέλει να μας πει), αλίμονό τους...

Πολύ ωραία. Αφού, λοιπόν, είναι σε θέση, όπως απειλεί, να τους υποβάλει όλους σε εξονυχιστικούς ελέγχους, γιατί δεν το κάνει άμεσα. Έτσι, θα «τσιμπίσει» εκείνους που συστηματικά απέφευγαν να δηλώσουν -όπως κάνουμε ανεξαιρέτως τα μόνιμα υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- τα πραγματικά τους εισοδήματα και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά;

Διότι με τον τρόπο αυτό και έσοδα θα αντλήσει από εκεί που πρέπει και όχι οριζόντια από τα εύκολα θύματα και παράλληλα θα στείλει το μήνυμα τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων, ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να χτυπηθεί και ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να επικρατήσει η φορολογική δικαιοσύνη.

Σε άλλη περίπτωση, το σήμα που θα σταλεί από το υπουργείο είναι ότι δεν έχει τα μέσα να τους ελέγξει και ότι οι απειλές του είναι εν πολλοίς κούφιες. Έτσι, όσοι δεν είναι «κορόιδα» να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν εσαεί και θα έρθει, κάποια στιγμή μια (ακόμη) τελευταία ευκαιρία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να «κλείσουν» τους ανοικτούς λογαριασμούς τους με το Δημόσιο και όλα καλώς καμωμένα.

Μόνο που τότε πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και την κοινωνική οργή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: