"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Καίνε τα βιβλία πριν εκδοθούν

«Ως δηµοσιογράφος ντρέποµαι», σχολίαζε χθες ο Μεχµέτ Αλί Μπιράντ διαµαρτυρόµενος για την πρωτοφανή απόφαση δικαστηρίου να καταστρέψει βιβλίο συναδέλφου του προτού ακόµη εκδοθεί. Χθες ανακοινώθηκε νέα απόφαση του δικαστηρίου για απαγόρευση της διανοµής και πώλησης του βιβλίου «Ο στρατός του Ιµάµη» του Αχµέτ Σικ, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Μαρτίου.

Στις 3 Μαρτίου όταν ο Αχµέτ Σικ οδηγούνταν στο κρατητήριο στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον είχε φωνάξει «όποιος ακουµπά καίγεται» εννοώντας ότι ο ίδιος τόλµησε να ακουµπήσει τη θρησκευτική κοινότητα του πανίσχυρου ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επισήµως η σύλληψή του δεν συνδέθηκε µε το έργο του. Ωστόσο πριν από µερικές µέρες, η αστυνοµία εισέβαλε στον εκδοτικό οίκο που θα εξέδιδε το βιβλίο και το έσβησε από τον υπολογιστή. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνοµία πήγε και στην εφηµερίδα «Ραντικάλ», όπου ο δηµοσιογράφος Ερτουγρούλ Μαβίογλου είχε αντίγραφο του βιβλίου και το έσβησε και αυτό από τον υπολογιστή!

«Στον 21ο αιώνα στην κυβέρνηση του Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία χρησιµοποιούνται µέθοδοι καταπίεσης που δεν τους είχαν σκεφτεί ούτε ο Χίτλερ ούτε ο Μουσολίνι», δήλωσε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου. Πάντως τα βλέµµατα όλων στρέφονται προς τον ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος φέρεται να κινεί τα νήµατα από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, αυτοεξό ριστος. «∆εν έκανα καµιά προσπάθεια να εµποδίσω το βιβλίο» ανακοίνωσε ο ίδιος.

Πάντως και ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ χθες εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι φοβάται πως αυτή η κατάσταση θα σκιάσει την εικόνα της Τουρκίας. «Ξέρετε πως στην αγορά κυκλοφορούν βιβλία που γράφτηκαν εναντίον µου και εναντίον του πρωθυπουργού. Αν οι εισαγγελείς γνωρίζουν κάτι που δεν το γνωρίζουµε εµείς, θέλω να αποκαλυφθεί το συντοµότερο», είπε ο τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα σχολίασε ότι αν το βιβλίο του Αχµέτ Σικ πωλούσε δέκα χιλιάδες, τώρα θα πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες. 

«Το κράτος - δολοφόνος θα δώσει λογαριασµό», ήταν το σύνθηµα της οµάδας Φίλοι του Χραντ οι οποίοι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Σικ.

TA NEA

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Γρήγορα τα Καρντάσια στην Ευρώπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: