"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κίνα βλέπει ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή, η Βολιβία ζητεί να αφαιρεθεί το Νόμπελ από τον Ομπάμα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Κλιμακώνει το Πεκίνο την εναντίωσή του στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, στηλιτεύοντας τις επιλογές των ΗΠΑ και των εταίρων τους. Μαζί με την Κίνα, που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή, συντάσσονται η Ινδία, η Βραζιλία και άλλες χώρες.  

«Να αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης από τον Ομπάμα», ζητεί ο πρόεδρος Μοράλες της Βολιβίας. Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις ανθρώπινες απώλειες και τους θανάτους αμάχων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε χθες εκ νέου έκκληση για τον τερματισμό των επιθέσεων. Για δεύτερη ημέρα οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας εκφράζουν την αντίθεση του Πεκίνου στις επιθέσεις στη Λιβύη, κατηγορώντας τις χώρες που τις στηρίζουν ότι προκαλούν νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. 

Την ίδια στιγμή η Ινδία, που απείχε από την ψηφοφορία για την ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε αποτροπιασμό για τις επιθέσεις δηλώνοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις «εσωτερικές» υποθέσεις της Λιβύης. 

Οι εκκλήσεις για την κατάπαυση του πυρός ακούγονται έντονα από τη Λατινική Αμερική. «Στόχος θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα. Από τη Βολιβία ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, θέτοντας στην επιτροπή των Νόμπελ τον προβληματισμό «πώς είναι δυνατόν βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης να ηγείται ομάδας που επιτίθεται και εισβάλλει;», ζητεί να αφαιρεθεί το βραβείο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

(Πηγές: Ass. Press, Reuters, www.nytimes.com, AFP, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: