"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ισοπεδωνει παραγκουπόλεις για να χτιστούν μοντερνες κατοικίες

Στην κατασκευή επιπλέον 500.000 κατοικιών έως το 2023 θα προχωρήσει ο κρατικός φορέας ανάπτυξης ακινήτων TOKI της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες στέγασης στη γειτονική χώρα. Hδη, ο ΤΟΚΙ έχει κατασκευάσει μισό εκατομμύριο σπίτια τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμα και ο νέος στόχος που ετέθη δεν θα είναι επαρκής συγκριτικά με τις ανάγκες που παρουσιάζονται. 

Ιδιαίτερη έμφαση, πάντως, θα δοθεί στις λεγόμενες «παραγκουπόλεις» στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που οι φωνές των επικριτών πυκνώνουν, αναφέροντας ότι με την πολιτική εκδιωγμού των νοικοκυριών που μένουν εκεί, καθιστά τους φτωχούς φτωχότερους.

Συγκεκριμένα, αν και η αρχική στόχευσή του να ισοπεδωθούν οι παραγκουπόλεις και να αντικατασταθούν από σύγχρονες και, το κυριότερο, αντισεισμικές κατοικίες είναι ορθή, εντούτοις, στην πράξη, οι εκεί κάτοικοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις, με τις οποίες αδυνατούν να αποκτήσουν νέες κατοικίες στα σημεία όπου κατοικούσαν.

Αιτία, το γεγονός ότι τα οικόπεδα που απελευθερώνονται στις τέως παραγκουπόλεις θεωρούνται «φιλέτα». Aλλωστε, αυτές οι κατοικίες έχουν μεγάλη απήχηση μεταξύ των ξένων αγοραστών. Eτσι, οι παλιοί κάτοικοι υποχρεώνονται να εκτοπιστούν στα περίχωρα της πόλης.

Η αντικατάσταση των παραγκουπόλεων από νέες και αντισεισμικές κατοικίες σίγουρα αποτελεί μια κίνηση που σώζει ζωές, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα και οι ανάγκες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα, κάτι που φαίνεται πως πλέον έχουν αντιληφθεί οι τουρκικές αρχές, αναφέρουν οι αναλυτές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: