"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ερντογάν: «Θα έχουμε τον έλεγχο μεταξύ Κρήτης - Βεγγάζης»

Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Η Τουρκία θα αναλάβει σύντομα τον έλεγχο του λιμανιού και του αεροδρομίου της Βεγγάζης, αλλά και του τμήματος του Λιβυκού Πελάγους μεταξύ Κρήτης και Βεγγάζης (σημαντικό τμήμα του οποίου ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ!), ανακοίνωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη στην Guardian και σε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η χώρα του ανέλαβε αυτές τις υποχρεώσεις σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, με αποκλειστικό στόχο την ειρήνευση της Λιβύης.

Συμφωνήσαμε σε τρεις αποστολές στο πλαίσιο της Συμμαχίας: την ανάληψη ελέγχου του λιμανιού και του αεροδρομίου της Βεγγάζης για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τον έλεγχο του εναέριου διαδρόμου και την ανάπτυξη τουρκικού ναυτικού στον διάδρομο μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης, δήλωσε στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Αγκυρας.

Σε άλλες δηλώσεις στην Guardian, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, προειδοποιώντας πως μια μακροχρόνια σύρραξη θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε ένα δεύτερο Ιράκ ή Αφγανιστάν.

Κατηγορώντας τη Γαλλία για κήρυξη σταυροφορίας στη Λιβύη (με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Κλοντ Ζεάν), ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να πυροβολήσει ούτε να βομβαρδίσει τον λιβυκό λαό. Εμείς θα αποσυρθούμε από αυτή τη χώρα το συντομότερο δυνατό, αποκαθιστώντας την ενότητα και την εδαφική της ακεραιότητα, τόνισε. Ο Ερντογάν παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Λιβύη θα πληρώσει ένα τίμημα γι' αυτόν τον πόλεμο, όπως οι λαοί του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Δήλωσε εξάλλου έτοιμος να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στον λιβυκό εμφύλιο αν το ζητήσουν οι εμπόλεμοι, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης, καλώντας για ακόμη μία φορά τον Καντάφι να μεταβιβάσει την εξουσία.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την αρχική θέση εναντίον κάθε ξένης επέμβασης στη Λιβύη, η Τουρκία διέθεσε πέντε πλοία κι ένα υποβρύχιο για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, ενεργοποίησε το στρατηγείο της Σμύρνης για τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ φέρεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην πολιτική Ομάδα Επαφής, που θα συσταθεί αύριο στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε στη Χουριέτ Τούρκος διπλωμάτης, χαρακτηρίζοντας χρήσιμους τέτοιους μηχανισμούς όπως π.χ. στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: