"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Aφαίρεση ιθαγένειας απ όσους βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το ισραηλινό Κοινοβούλιο, η Κνεσέτ, ψήφισε τη νύχτα της Δευτέρας αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, το οποίο επιτρέπει στη Δικαιοσύνη της χώρας να αφαιρέσει την ιθαγένεια πολιτών που έχουν καταδικασθεί για κατασκοπεία, εσχάτη προδοσία ή για προσφορά βοήθειας στον εχθρό σε καιρό πολέμου.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 11 κατά, εισήγαγαν δύο βουλευτές του ακραίου εθνικιστικού κόμματος Γιζραέλ Μπεϊτενού, του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ο νόμος επιτρέπει στα ισραηλινά δικαστήρια να αφαιρούν την ιθαγένεια κάθε καταδικασθέντος για «τρομοκρατία», κατασκοπεία, υποβοήθηση του εχθρού σε καιρό πολέμου και για κάθε άλλη πράξη που βλάπτει την εθνική κυριαρχία

«Χωρίς νομιμοφροσύνη δεν μπορεί να υπάρχει ιθαγένεια. Τα άτομα που βλάπτουν τη χώρα δεν μπορεί να απολαμβάνουν τα οφέλη της ισραηλινής υπηκοότητας», είπε ο κ. Λίμπερμαν λίγα μόλις λεπτά μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

Ο νόμος αποτελεί μέρος της εκστρατείας του Αβίγκντορ Λίμπερμαν με σύνθημα «Οχι ιθαγένεια χωρίς νομιμοφροσύνη», η οποία στρέφεται ευθέως κατά της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ. 

Ισραηλινοί Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως ρατσιστικό. «Πολλοί βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι αν και η ορολογία του νομοσχεδίου είναι ευρεία, η ουσία του στρέφεται ευθέως κατά των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι η ιθαγένειά τους δεν είναι εγγυημένη. Η Κνεσέτ επέλεξε με το νομοθέτημα αυτό να στείλει αυστηρότατο μήνυμα στην αραβική κοινότητα που αποτελεί το 20% του πληθυσμού. Η ψήφος δείχνει ότι η Κνεσέτ ξέχασε κάτι θεμελιώδες: η ιθαγένεια δεν είναι δώρο που προσφέρεται και αφαιρείται, αλλά αποτελεί προστατευμένο δικαίωμα των πολιτών», είπε η Ρονίτ Σέλα, εκπρόσωπος της οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACRI.

Παρότι το ισραηλινό δίκαιο διαθέτει ήδη διαδικασία αφαίρεσης της ιθαγένειας χάρη σε νόμο του 1952, η διαδικασία αυτή ήταν της αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: