"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τσουνάμι κουρδικής χειραφέτησης στην Τουρκία

Ενα ξαφνικό «τσουνάμι» κουρδικής χειραφέτησης στην Τουρκία αλλάζει την ατζέντα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο ΑΚΡ και στον Ερντογάν.

Σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και ειρηνικής αντίστασης κάλεσαν όλους τους Κούρδους της Τουρκίας το Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και το κοινοβουλευτικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), δίνοντας τέλος στο όποιο «ειδύλλιο» με τους ισλαμιστές:

«Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λύσει τα προβλήματά μας. Γι΄ αυτό κι εμείς θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας σε δημοκρατική αντίσταση», τόνισε ο πρόεδρος του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Ελπίζουμε», προσέθεσε, «στις απολύτως δημοκρατικές και ειρηνικές μας διαμαρτυρίες να μη συναντήσουμε αστυνομικούς, αλλά τα μέλη της κυβέρνησης». «Δεν θα αντιδράσουμε ακόμη κι αν περάσουν από πάνω μας τεθωρακισμένα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του DTP, Αχμέτ Τουρκ.

Το κουρδικό συνέδριο έθεσε στην κυβέρνηση τέσσερα αιτήματα:

1) Εκπαίδευση των Κούρδων στη μητρική τους γλώσσα.

2) Απελευθέρωση του Οτσαλάν και των άλλων πολιτικών κρατουμένων.

3) Τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ και

4) Κατάργηση του ορίου 10% για είσοδο στη Βουλή.

Ηδη την Τετάρτη οργανώθηκε η πρώτη καθιστική διαμαρτυρία 20.000 Κούρδων στο Μπατμάν, ενώ χθες και σήμερα προγραμματίζονταν μεγάλες καθιστικές εκδηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες κουρδικές πόλεις, με τη συμμετοχή ηγετών του κουρδικού κινήματος (Αχμέτ Τουρκ, Αϊσέλ Τουγλούκ και του δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ).

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: