"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρώτη η Ελλάδα στις προγνώσεις του BBC για τις πτωχεύσεις

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Πτώχευση της Ελλάδας βλέπει η πλειονότητα Ευρωπαίων οικονομολόγων σε έρευνα του BBC (World Business Report). Το BBC προσέγγισε 52 επαγγελματίες «μελλοντολόγους», οικονομολόγους που καταρτίζουν προβλέψεις, ειδικούς σε θέματα ευρωζώνης, τους οποίους, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, συμβουλεύεται ανά τρίμηνο η ίδια η ΕΚΤ(!).

Οι 25 από τους 38 που απάντησαν στην έρευνα προβλέπουν ότι μία χώρα της ευρωζώνης θα πτωχεύσει, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ακόμη και στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή. Και οι 25 από τους 38 εκτιμούν, σύμφωνα πάντα με το BBC, ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Ωστόσο, 14 από αυτούς εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία δεν θα τα καταφέρει, επτά ούτε και η Πορτογαλία.

Ορισμένοι θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν πτωχεύσεις ακόμη και μεγαλύτερων οικονομιών, δύο κάνουν λόγο για την Ιταλία και ένας για την Ισπανία. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται λεπτομερώς ποιοι οικονομολόγοι πήραν μέρος, ωστόσο από τα σχόλια ορισμένων προκύπτει ότι αρκετοί από αυτούς είναι οικονομολόγοι της αγοράς: εργάζονται δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων.

Τίποτα το επιλήψιμο, γνωστή άλλωστε η πρακτική διεθνών μέσων ενημέρωσης, αυτών που απευθύνονται κυρίως σε επενδυτές, (funds, τράπεζες κ.λπ.) να κάνουν δημοσκοπήσεις για οικονομικά ζητήματα σε ανθρώπους της αγοράς (διαχειριστές κεφαλαίων, αναλυτές κ.λπ.).

Τους ρωτάει και η ΕΚΤ
Ξενίζει ωστόσο η αποκάλυψη του BBC, προκειμένου να δώσει εγκυρότητα στην έρευνά του, ότι οι εν λόγω οικονομολόγοι παίρνουν μέρος σε ανά τρίμηνο τακτική έρευνα της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα στηρίζει δηλαδή ώς ένα βαθμό τις στρατηγικές της αποφάσεις στις έρευνες που κάνει, όχι σε ανεξάρτητους οικονομολόγους που εργάζονται σε κρατικά ή πανεπιστημιακά ινστιτούτα, αλλά σε εταιρείες συμβούλων που έχουν πελάτες ιδιώτες που θέλουν βέβαια να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμβουλή για τα χρήματά τους και οι οποίοι με τις αναλύσεις τους επηρεάζουν άμεσα τις κινήσεις των αγορών.

Για παράδειγμα, στην έρευνα πήραν μέρος οικονομολόγος από εταιρεία συμβούλων του Λονδίνου, τη Lombard Street Research, ή την ολλανδική ιδιωτική τράπεζα ΑΒΝ Amro, όπως και οικονομολόγοι από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας -το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιστημονική ανάπτυξη- ή το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: