"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


6,5 εκατ. το μήνα το κόστος των επιχειρήσεων για την Ελλάδα

Στα 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα θα ανέρχεται το κόστος των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης για τη χώρα μας, αν αναπτυχθούν πλήρως τα διαθέσιμα μέσα, δήλωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της, δεν αναλαμβάνει καμία επιθετική ενέργεια και ως εκ τούτου ουδείς κίνδυνος προκύπτει για το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, χαρακτήρισε ισορροπημένο το βαθμό συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις αναφέροντας ότι απορρέει από τη στάθμιση πολλών παραγόντων όπως η υποχρέωση σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, η επιλογή της χώρας να μετέχει στο κεντρικό ρεύμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι παραδοσιακοί δεσμοί μας με τον αραβικό κόσμο και η πρόδηλη γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας στην περιοχή. «Όλες αυτές οι παράμετροι, μας επιβάλλουν να κάνουμε μια στάθμιση η οποία να προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα από κάθε άποψη, να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα ασφαλείας και ταυτόχρονα να μη μας εκθέτει σε διεθνή κριτική», είπε.

Και στην κριτική απορία των μικρότερων κομμάτων για τη συμμετοχή της χώρας, επισήμανε ότι ενδεχόμενη απουσία της θα ήταν επιζήμια, διότι πολεμικά πλοία ξένων χωρών, και μάλιστα της Τουρκίας, θα περνούσαν πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά μας ύδατα και ταυτόχρονα θα εμφανιζόμασταν «αποσυνάγωγοι».

Απαντώντας στην κριτική για το γεγονός ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων ασκείται από το νατοϊκό στρατηγείο που εδρεύει στην Ιταλία και όχι στη Λάρισα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτό είναι εύλογο, καθώς ο μεγάλος όγκος των αεροπορικών δυνάμεων βρίσκεται στην Ιταλία ή δυτικότερα και μάλιστα εξυπηρετεί κατά τον ίδιο, το στόχο για μια συνολική ισορροπία της ελληνικής συμμετοχής. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν σχέδια πτήσης.

Ακόμα, αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει διευκολύνσεις και σε άλλα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας πέραν της Σούδας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: