"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ και ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ: Brexit και Grexit

Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Η αποκάλυψη των Sunday Times για τις επιπτώσεις μιας μη συμφωνημένης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για εμάς, τους πολίτες της χώρας που έφτασε πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στο ενδεχόμενο άτακτης αποχώρησης από τη Ζώνη του Ευρώ. Και είναι εξαιρετικά διαφωτιστική.

 
Η Βρετανία, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. είναι γνωστό –έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και, θεωρητικά, υπήρξε περιθώριο προετοιμασίας– κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα, σε καύσιμα, σε φάρμακα, να προκληθούν προβλήματα σε τελωνειακούς ελέγχους, να ξεσπάσουν διαδηλώσεις. Αν μη τι άλλο, τα έγγραφα που φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι στο Λονδίνο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορεί να είναι «αναίμακτο» ένα διαζύγιο από την Ε.Ε., προνόησαν να «χαρτογραφήσουν» τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Ετσι, οι αρμόδιες της χώρας Αρχές γνωρίζουν. Και μετά το δημοσίευμα έχουν μια ιδέα και οι πολίτες για το τι πιθανόν θα τους ξημερώσει, εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 
Θα είχε ενδιαφέρον τώρα που θεωρούμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τον κίνδυνο της δικής μας εξόδου από την Ευρωζώνη και που στις εγχώριες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν υπάρχει κάποια που να γοητεύεται είτε από την πραγματική προοπτική εξόδου είτε από την εργαλειοποίηση της σχετικής απειλής –όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015– να μάθουμε επιτέλους εάν η τότε κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί κάποιο αντίστοιχο σοβαρό σχέδιο.  

Σενάρια για την κατάσταση που θα καλείτο να διαχειριστεί, και, κυρίως, την κατάσταση που θα καλούμασταν να βιώσουμε όλοι εμείς

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2015 οι εταίροι μας στην Ε.Ε. είχαν επεξεργαστεί πιθανά σενάρια είτε για συμφωνημένη ή για συγκρουσιακή έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη

Πολλές λεπτομέρειες δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των συναδέλφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.  

Θραύσματα πληροφοριών έχουν δημοσιοποιηθεί για την προεργασία που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν κυρίως συζητήσεις κυβερνητικών στελεχών για προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πληροφορίες που παραπέμπουν περισσότερο σε καφενειακού τύπου συνομιλίες. Για να μη μιλήσουμε για τα σχέδια διπλού νομίσματος ή εισβολής στο νομισματοκοπείο. 


Το πιο πιθανό είναι ότι δεν μάθαμε κάτι για ένα πιο οργανωμένο σχέδιο, διότι...


 δεν υπήρξε κάποιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.  


Ανάλυση σεναρίων, κόστους και επιπτώσεων είχαν κάνει μόνο εκείνοι που η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει, να εκβιάσει επί της ουσίας, με την απειλή υλοποίησης ενός σχεδίου, τις επιπτώσεις του οποίου δεν είχε στο ελάχιστο αποτιμήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: