"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Οι 50 μήνες οικονομικής φυλακής & τα ψέματα

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος


Την επομένη της εφαρμογής των capital controls στην χώρα μας, πριν τέσσερα χρόνια, έλαβε χώρα –μεταξύ άλλων- αυτό το… χαρούμενο στιγμιότυπο από τον εμπνευστή –δημιουργό τους και τον μετέπειτα πρόεδρο της Βουλής (φωτό άνω).   

Πανηγυρίζουν που έκλεισαν τις τράπεζες!  Το γεγονός ότι και οι δυο είναι ακόμη στη Βουλή μαζί με πολλούς άλλους του περιοδεύοντος θιάσου που κυβέρνησε τον τόπο, είναι αποτέλεσμα του σοφού λαού μας.
 

Μα σήμερα δεν είναι αυτό αντικείμενο της συζήτησής μας, αλλά η άρση τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Πολύ περισσότερο αφού αμέσως μετά την ορκωμοσία της  αποκαταστάθηκε –ως δια μαγείας- η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων αλλά κι από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.
 

Τα ψέματα και οι αρλούμπες
 

Πάντως,τα  capital controls δεν θα ξεχαστούν εύκολα από την ελληνική κοινωνία.
 
Ούτε εκείνο το γελοίο δημοψήφισμα Τσίπρα/Καμμένου μέσω διαγγέλματος του πρώτου.
 
Με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της δικής του αποτυχημένης πολιτικής ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου που οδήγησε στο … «όχι» που έγινε … «ναι» και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου για τρία ακόμη χρόνια.

Η επιβολή capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM’s για να πάρουν τα εξήντα ευρώ που έβγαζαν τα μηχανήματα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι χαραγμένες στη μνήμη όλων και είχαν διασύρει τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες μέχρι χθες.
 
Παρ’ όλα αυτά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών δεν δίσταζε να προαναγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη άρση των capital controls!
 
Με την επιβολή των  capital controls, ξεκίνησε ο πλουραλισμός αρλούμπας από τα κυβερνητικά στελέχη.
 
Ο πολυπράγμων Νίκος Παππάς (του Μανώλο, των βοσκοτοπιών του Καλογρίτσα, του «θολού» ταξιδιού στην Βενεζουέλα κλπ) είχε δηλώσει με στόμφο στο  Mega, ότι αυτά θα αρθούν μέχρι την Τρίτη … μετά το δημοψήφισμα!!!
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, μη γνωρίζοντας τι του γίνεται είχε δηλώσει τον  Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Ω, τι έκπληξη! Είπε ψέματα, αφού αυτό δεν έγινε ποτέ. Παρά τούτο, ανερυθρίαστα τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε  ότι η Ελλάδα θα άρει τα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Δηλαδή, παραμύθι και στην διεθνή κοινή γνώμη.
 
Ο Γιώργος Σταθάκης, που τότε ήταν υπουργός Οικονομίας, βγήκε τον Αύγουστο του 2015  (στο Mega) κι είπε ότι τα capital controls θα αρθούν …σύντομα πάντως. «Για να γίνω πιο ακριβής», είχε πει, «θα αρθούν  πολύ σύντομα».  Ένα μήνα αργότερα, στο Έθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) μετέτρεψε το «πολύ σύντομα» σε «τέλος της ανακεφαλαιοποίησης».  Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Σταθάκης εξέφρασε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», άλλη άποψη από την προηγούμενη. Ανέφερε ότι «η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016». Ψέματα, ψέματα, ψέματα… Κι άγνοια της πραγματικότητας που γνώριζε κι ο τελευταίος πολιτικός ή οικονομικός αναλυτής!
 
Να θυμηθώ κι άλλα;  

Τον Τσακαλώτο; Που ανάμεσα στις συχνές διαβεβαιώσεις ότι όπου νάναι θ’ αρθούν, θυμάμαι πιο έντονα...


 την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στη Βουλή, στις 19 Μαΐου του 2017. Με το οποίο έλεγε ότι η  άρση των capital controls θα γίνει ως το τέλος του ίδιου έτους, δηλαδή του 2017!!! Παραμύθια Αριστερών!

Τα capital controls, λοιπόν, είναι παρελθόν από σήμερα.
 
Ήρθησαν από την φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απόφαση που ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του παλαιολιθικού ΚΚΕ! Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς στον δρόμο προς της κανονικότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
 
Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις με μπλοκαρισμένη την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων.
 
Δεν μπορεί μια χώρα ν’ αναζητά περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και να έχει … capital controls…
 
Απλά πράγματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: