"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Capital controls τέλος. Καλή λευτεριά!


Επιτέλους... τέλος! Τα capital controls, αίρονται πλήρως μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Και μαζί αίρεται και μία από τις πολύ μεγάλες "ντροπές" για τη χώρα...

Μία "ντροπή" για την οποία απόλυτη ευθύνη έφερε η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα θλιβερό απομεινάρι μίας σκοτεινής περιόδου για την οικονομία και τη χώρα, από το 2015, εκείνη την αξέχαστη  περίοδο όπου ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε αστειευόμενος στη σύζυγό του… "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες"… 

Ένα απομεινάρι που αποτελούσε σοβαρό πλήγμα όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα και τη διακίνηση κεφαλαίων, έστω και αν υπήρξαν σημαντικές ελαφρύνσεις προοδευτικά, αλλά και ένα μείζον πλήγμα για την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της ίδιας της χώρας και των πολιτών της.

Με την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, μπορούμε πλέον να συζητήσουμε και για την επανάκτηση της αξιοπιστίας στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και στις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει και ουσιαστικό, αλλά και σημειολογικό χαρακτήρα. Και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά αρχίσει να γυρίζει σελίδα. Αν και για να πιστοποιηθεί αυτό αρκεί η τακτοποίηση των… αυτονόητων.

Πάνω από όλα όμως, η πλήρης άρση των capital controls αποδεικνύει την εμπέδωση ενός βελτιωμένου κλίματος εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Κάτι που άλλωστε  αποτυπώνεται στην ενίσχυση των καταθέσεων και στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές με πολυετείς εκδόσεις ομολόγων, ενώ έχουν απεξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση του ELA. Την ώρα που και η ελληνική οικονομία "πείθει", τους διεθνείς επενδυτές όπως προκύπτει από την θεαματική απορρόφηση των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου σε διαρκώς μειούμενα επιτόκια και με τη συμμετοχή σοβαρών μακροπρόθεσμων επενδυτών του εξωτερικού. Και είναι σαφές ότι οι εξελίξεις αυτές άνοιξαν και τον δρόμο για την άρση των capital controls.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, βάζει τη χώρα σε μία νέα εποχή, πέρα από σημειολογικά και ψυχολογικά. Και όσοι ασχολούνται με τις αγορές γνωρίζουν πολύ καλά τη θετική επίπτωση που μπορεί να έχει σε μία οικονομία ή σε μία αγορά, ένα θετικό νέο τόσο ισχυρής απήχησης. Απήχηση που δεν αφορά ασφαλώς μόνο τις τράπεζες και την καθημερινότητα της επιχειρηματικότητας, αλλά αναμένεται να συνδράμει και στο επενδυτικό μέτωπο, εκεί όπου θα κριθεί και όλο το παιχνίδι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία, από το 2015 λόγω των capital controls ήταν μία οικονομία σε… γύψο. Και μπορεί η έκφραση αυτή να φαντάζει σκληρή και να θυμίζει άλλες εποχές, όμως η αλήθεια είναι ότι...


 οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και τα φαινόμενα που τότε –το 2015– έζησε η χώρα με τις κλειστές τράπεζες, τη νομισματική ανασφάλεια κλπ, σαφώς και δεν ταιριάζουν σε ελεύθερες δημοκρατίες αλλά σε περιοριστικά καθεστώτα. 

 "Καλή λευτεριά" λοιπόν για την οικονομία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: