"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Όταν το... «σύντομα» του Αλ. Τσίπρα άργησε τέσσερα χρόνια

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά ήξερε την αλήθεια και απλώς έλεγε σκοπίμως ψέματα υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών ή απλώς δεν γνώριζε την σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρούσε ότι όλα πήγαιναν καλά;  

Όποιο ενδεχόμενο και αν ισχύει τελικώς από τα δύο η ουσία είναι μία: Τα όσα δημόσια έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τα περίφημα capital controls επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι στην πολιτική πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεχτικός στα όσα λες και για τα όσα δεσμεύεσαι, γιατί στην περίπτωση που δεν κυλήσουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα περιγράφεις τότε η κριτική θα είναι πολύ σκληρή.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους «Financial Times», ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016.

Όταν έφτασε ο Μάρτιος η υπόσχεση άλλαξε και πήγαινε μέχρι... «το τέλος του 2016».

Δεν ήταν μόνο όμως ο τότε πρωθυπουργός που επέμεινε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα τελείωνε ... “σύντομα”.

Tην επομένη της επιβολής των capital controls, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη [μετά το δημοψήφισμα] και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

Ενδιαφέρον πάντως έχει η χρονική συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το τέλος της τετραετούς οικονομικής “ανωμαλίας”.
Γιατί αυτή η ανακοίνωση, τώρα λοιπόν ; 

Από την μία η απάντηση εδράζεται σε καθαρά οικονομικό επίπεδο και αναφέρει ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι τέτοιες πλέον που μπορούν να αντέξουν κάτι τέτοιο. 

Από την άλλη όμως υπάρχει και ένα πολιτικό πλαίσιο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση που...


 έρχεται στο μέσο του road trip της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαικές πρωτεύουσες όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει και πως ό,τι λέει το εννοεί. Τελικός στόχος δεν είναι άλλος από την μείωση των πλεονασμάτων, κάτι το οποίο μπορεί να αργεί αλλά δείχνει το “νερό να έχει μπει στο αυλάκι”.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Βερολίνο και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ έχοντας στις αποσκευές του και την πλήρη άρση των capital controls. Ενα στοιχείο που αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Προφανώς και δε θα είναι ένα εύκολο τετ α τετ μια και οι θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι γνωστές. Όμως με τις προβλέψεις για συνθήκες ύφεσης τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη γερμανική οικονομία ο κ.Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο όχι για να διατυπώσει το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων αλλά για να στείλει το μήνυμα ότι η κούρσα έχει αρχίσει και δεν πρόκειται για σπριντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: