"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Η «παραγγελία» πήγε σε ένα άλλο τραπέζι


Για να μην το πηγαίνουμε τσιριπόμ τσιριπόμ, η επί τροχάδην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα προεκλογικά είχε στόχο, μεταξύ άλλων, να βολευτούν με επιεικέστερη μεταχείριση διάφορα ένοπλα ιδεολογικά πρωτοξάδελφα του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγουν οι τέως κυβερνητικοί για διάφορα πράγματα τον ποινικό έλεγχο ή να πέσουν στα μαλακά.

   
Εμβληματικότερη όλων, η κατάργηση του άρθρου 151 ΠΚ, που τιμωρούσε με κάθειρξη όσους πληρεξουσίους του κράτους έβλαψαν τον εντολέα τους, τουτέστιν την Ελλάδα, διαπραγματευόμενοι – λέγε με «Πρέσπες». Εδώ, η ΠΦΑ έκανε μεγάλη μαγκιά: Απλά κατήργησε τη διάταξη που προέβλεπε το αδίκημα που διέπραξαν με το κωλόχαρτο της αντεθνικής συμφωνίας.

 
Γιατί; 


Μα, γιατί μπορούσαν! Παστρικιές δουλειές.  


Με τους ιδεολογικά κοντοχωριανούς της, η κυβερνήσασα Αριστερά έκανε κάτι απλούστερο: Μαλάκωσε ποινές και διαδικασίες, και κατέστησε τη χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου (έντιμου, με τον προϊσχύσαντα ΠΚ) υποχρεωτική, όταν υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο, ώστε η «επανάσταση» να είναι κόμοδη, μαντζέβελη, χαμηλότερου ποινικού κόστους και να βγουν γρηγορότερα -σε συνδυασμό και με άλλες νομοθετικές αλλαγές- οι σύντροφοι των συντρόφων.

 
Ουδείς ψόγος σε κανέναν κατηγορούμενο, διότι ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα και τη φυσική ροπή να αναζητά την ελευθερία του και να εκμεταλλεύεται κάθε πόρτα, παράθυρο ή λαγούμι του νόμου, ακόμη κι αν ήταν παραγγελία.  


Αυτές τις υποθέσεις συνήθως τις υπερασπίζονται συνάδελφοι ιδεολογικά όμοροι, όμως κι εγώ, αν ήμουν συνήγορός τους, θα είχα καθήκον να διεκδικήσω τα δικαιώματά τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλιώς θα ήμουν επίορκος, θα διέπραττα απιστία. Εδώ όμως η παραγγελιά, η τροπολογία, εξοστρακίστηκε, και φυσικά ωφελήθηκαν και άλλοι, διότι ο νόμος δεν μπορεί να λέει «η παρούσα διάταξη ισχύει για όλους, πλην όσων δεν γουστάρουν η Αριστερά και οι ούλτρα κολλητοί της».

 
Οπότε, τώρα, έκπληκτοι οι σύντροφοι που θέλανε να βγουν, βγήκαν και βγαίνουν και θα βγουν κι άλλοι σύντροφοί τους βλέπουν την υποχρεωτική αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου στον Κορκονέα, αφού ο πολίτης Κορκονέας έχει λευκό ποινικό μητρώο, τα βάζουν με τη Ν.Δ., άλλοι βρίζουν τους δικαστές και, φυσικά, τα έκτακτα διαδικτυακά ανταρτοδικεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκίζουν καλσόν. Τα παράπονά τους στην κυβέρνηση Τσίπρα.

 
Τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη, και δη την Ποινική, είναι πάντα επικίνδυνα και, όταν γίνονται με κουτοπόνηρες στοχεύσεις, τότε προκύπτουν ευτράπελα, αλλά και φοβερές αστοχίες. Πάντως, ιδεολογική διάκριση στη μεταχείριση κατηγορουμένων δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορούν οι αριστεροί, αναρχικοί κ.λπ. να έχουν δικαιώματα, ενώ οι μισητοί σε αυτούς αντίπαλοί τους όχι και να παραδίδονται δεμένοι σε παλούκι στα Εξάρχεια για λιντσάρισμα ή να στερούνται δικονομικά δικαιώματα.

 
Στη Δικαιοσύνη της αστικής δημοκρατίας έτσι είναι, σύντροφοι. Τα δικονομικά δικαιώματα ισχύουν για όλους και θα τα επικαλεστούν όλοι.

 
Οταν είχατε την εξουσία, ας είχατε...


 λιγότερη σπουδή και αλαζονεία, και ας διαβάζατε και ας σκεφτόσασταν λίγο παραπάνω, ώστε να έχετε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των νομοθετημάτων σας, κι όχι να λειτουργείτε ως ιδεολόγοι μαφιόζοι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: