"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Πρέπει να υπάρχει το άγαλμα του Τρούμαν; - Συμφιλίωση με την Ιστορία μας





​​Το Σχέδιο Μάρσαλ επούλωσε τις οικονομικές πληγές της Κατοχής και του Εμφυλίου, εισήγαγε σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων στην πολιτική και στην οικονομία καθώς και νέες μεθόδους διοίκησης.


 Eβαλε επίσης τα θεμέλια της εκβιομηχάνισης της χώρας και της θεαματικής ανάπτυξης των δεκαετιών του ’50 και του ’60. 


Αυτά και μόνο είναι επαρκείς λόγοι για τη διατήρηση του αγάλματος του Τρούμαν, όπως και των μνημείων πολλών άλλων με σημαντική θετική συμβολή στην πορεία της χώρας μας, ανεξάρτητα από την πολιτική ή εθνική τους προέλευση.



Εξίσου προφανώς, δεν θα έπρεπε το άγαλμα του Μάρσαλ να κρύβεται πίσω από τον τοίχο της πρεσβείας των ΗΠΑ. Κρίθηκε απαραίτητο, φαίνεται, σε μια πόλη που αρέσκεται να θεωρεί τον εαυτό της λίκνο της δημοκρατίας αλλά κλείνει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της με την περιβολή της αγανάκτησης ή της διαμαρτυρίας.



Το ζήτημα όμως δεν είναι τα αγάλματα, αλλά το πότε θα επιλέξουμε ως λαός να ξεπεράσουμε ψευτοενοχές, την ψευδαίσθηση του ηθικού πλεονεκτήματος και τις διχαστικές ταμπέλες του χθες.  


Να μάθουμε και να συμφιλιωθούμε με την Ιστορία μας


Να δούμε με τόλμη τον κόσμο που προχωράει, με τα καλά και τα κακά του, και να προχωρήσουμε και εμείς. 


Και επιτέλους να...

 σταματήσουμε να επιτρέπουμε σε φανατικές, ολιγομελείς μειοψηφίες να κινούνται πέρα από νόμους, ηθική, αλλά και λογική.



Υπάρχουν όρια, κανόνες και θεσμοί. Αν δεν τα διαφυλάξουμε εμείς οι πολίτες πρώτα από όλους, τότε ακραίοι, δημαγωγοί και «ταλαντούχοι ψεύτες» θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον φόβο, την απογοήτευση ή την ημιμάθεια κάποιων. Ωσπου πολλά από όσα θεωρούμε δεδομένα να χαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: