"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Ενα έθνος που απεχθάνεται τις διακοπές


Αν θέλει κανείς να πάρει πολλές ημέρες διακοπές, τότε οι ΗΠΑ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να εργαστεί. Εκτός από μια χούφτα αργιών και εθνικών γιορτών, ο Αμερικανός εργαζόμενος παίρνει δύο ή τρεις πολύτιμες εβδομάδες μέσα στο χρόνο, για να χαλαρώσει, πολύ λιγότερο σε σχέση με ό,τι ισxύει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ακόμη και οι θεσμοθετημένες διακοπές έρχονται συχνά υπό όρους... Μόνο το 57% των Αμερικανών εργαζομένων εξαντλεί το σύνολο των ημερών που δικαιούται, σε σύγκριση με το 89% των εργαζομένων στη Γαλλία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos. 

Λοιπόν, τι συμβαίνει εδώ; 

Ενας μεγάλος λόγος γι' αυτή τη διαφορά είναι ότι η άδεια μετ' αποδοχών είναι υποχρεωτική από το νόμο σε πολλά μέρη του κόσμου. Στις ΗΠΑ οι εργοδότες, όμως, δεν είναι υποχρεωμένοι βάσει του ομοσπονδιακού νόμου να προσφέρουν οποιεσδήποτε πληρωμένες διακοπές. Αυτό κάνει τις ΗΠΑ τη μόνη προηγμένη χώρα στον κόσμο που δεν εγγυάται στους εργαζομένους ετήσια άδειά τους, σύμφωνα με την έκθεση «Νο-Vacation Nation» που συνέταξε το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Ερευνας.

Οι περισσότερες εταιρείες των ΗΠΑ, φυσικά, παρέχουν τις διακοπές ως έναν τρόπο για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους. Αλλά ο φόβος των απολύσεων και των ολοένα ταχύτερων ρυθμών της εργασίας σημαίνει ότι πολλοί Αμερικανοί είναι απρόθυμοι να απουσιάζουν από το γραφείο, ανήσυχοι ότι μπορεί να φανεί ότι δεν είναι τόσο αφοσιωμένοι στην εργασία τους. 'Η στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν να ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το φόρτο εργασίας που τους περιμένει στο γραφείο μετά τις διακοπές. Το 2012, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, περίπου το 1/4 των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν πήρε καμία άδεια μετ' αποδοχών.

Η εργασία κάνει τους Αμερικανούς πιο ευτυχισμένους από ό,τι τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Journal of Happiness Studies». «Αυτό μπορεί να είναι επειδή οι Αμερικανοί πιστεύουν περισσότερο από ό,τι οι Ευρωπαίοι ότι η σκληρή δουλειά συνδέεται με την επιτυχία», έγραψε ο Ανταμ Οκλιτς-Κόζαριν, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για να συμπεράνει: «Οι Αμερικανοί μεγιστοποιούν την... ευτυχία τους μέσα από την εργασία, και οι Ευρωπαίοι μεγιστοποιούν τη δικιά τους μέσα από την ψυχαγωγία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: