"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Γράμμα - Χαστούκι στον Ερντογάν από αστέρια του Χόλιγουντ


Στους εχθρούς του είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μερικούς από τους πιο γνωστούς σταρ του κινηματογράφου έπειτα από την ανοικτή επιστολή που του απέστειλαν με την οποία καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές της Πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί. 

Η επιστολή δημοσιεύθηκε υπό τη μορφή διαφημιστικής καταχώρισης στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς». Ο τίτλος της είναι «Γράμμα στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας». Την υπογραφή τους έχουν βάλει μεταξύ άλλων η Σούζαν Σαράντον και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, ο Σον Πεν και ο Τζέιμς Φοξ, ο σκηνοθέτης του «Μπλε βελούδου» Ντέιβιντ Λιντς και ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ.  

Μια ομάδα καλλιτεχνών με πολλά Οσκαρ και διακρίσεις στην καριέρα τους που εγκαλούν τον Ερντογάν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και άλλες πόλεις της Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, έντεκα έχασαν το φως τους από τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων και 8.000 τραυματίστηκαν. «Μόλις μερικές ημέρες μετά την εκκαθάριση της Πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί που πετύχατε χάρη σε μια ανείπωτη χρήση δύναμης, πραγματοποιήσατε μια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη που θύμισε την Πορεία της Νυρεμβέργης και χαρακτηρίστηκε από πλήρη έλλειψη σεβασμού στα πέντε θύματα, το μοναδικό έγκλημα των οποίων ήταν να αντιταχθούν στο δικτατορικό σας καθεστώς», αναφέρεται στην επιστολή. 

Οι τριάντα προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων υπενθυμίζουν ακόμη στον τούρκο Πρωθυπουργό ότι στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται περισσότεροι δημοσιογράφοι απ' όσους κρατούνται στην Κίνα και στο Ιράν μαζί. Αυτό που μάλλον παρέλειψαν να αναφέρουν είναι ότι εκτός από τους δημοσιογράφους που φυλακίζονται υπάρχουν και πολλοί που χάνουν τη δουλειά τους επειδή θεωρούνται ενοχλητικοί από την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με την Ενωση των Δημοσιογράφων, τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν απομακρυνθεί από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονταν τουλάχιστον 72 εκπρόσωποι του Τύπου. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή ενός δημοσιογράφου της «Σαμπάχ», ο οποίος απολύθηκε από την εφημερίδα του επειδή ενόχλησε ένα άρθρο που έγραψε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για «τον άθλιο ρόλο που διαδραμάτισαν οι ιδιοκτήτες των τουρκικών μέσων στην υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου». Αυτό που κάνει την περίπτωσή του ιδιαίτερη είναι ότι ο Γιαβούζ Μπαγιάρντ εργαζόταν ως συνήγορος του αναγνώστη στη «Σαμπάχ». «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε για την απόλυσή του, η οποία αποδεικνύει πάντως ότι ήταν απολύτως αληθής η πληροφορία ότι τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ντοκιμαντέρ - κάποιο από αυτά με πιγκουίνους - αντί να καλύψουν τις ταραχές», αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην ηλεκτρονική τους έκδοση.
Απαγόρευση κυκλοφορίας για τις εγκύους!

Εντονες αντιδράσεις και ανησυχία προκάλεσε στην Τουρκία η δήλωση ειδικού σε θέματα ισλαμικού μυστικισμού ότι «δεν μπορούν οι έγκυοι να κυκλοφορούν στους δρόμους με την κοιλιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: