"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεν αφήνει ευκαιρία στη Θράκη να πάει χαμένη


Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίχθηκε για άλλη μια χρονιά -τη 18η για την ακρίβεια- στην Κομοτηνή. Το «σκηνικό» το ίδιο, ίδιοι και οι πρωταγωνιστές, μόνο οι guests διαφοροποιούνται από χρονιά σε χρονιά…

Η 18η επέτειος από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, που το 1995 τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα (αγαπούσε την ταχύτητα) έπεσε πάνω σε τρακτέρ στην προσπάθειά του να πάει σε μια εκδήλωση στον Σώστη, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή πολλών αξιωματούχων από την Τουρκία, αλλά και… μεταφερόμενων μελών της μειονότητας, κυρίως από το νομό Ξάνθης, μια και η τελετή έχει αρχίσει να φθίνει στη συνείδηση των ανθρώπων… Την εκδήλωση διοργάνωσε το κόμμα που ίδρυσε ο αποθανών, το DEB, ενώ μετείχαν από την Τουρκία, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΑΚΡ και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΡ Χακάν Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος του CHP και βουλευτής Αϊδινίου Μπουλέντ Τεζτζάν, ο βουλευτής Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο βουλευτής Κιρκλαρελί Μεμέτ Κεσίμογλου, ο βουλευτής Τεκίρνταγ Εμρέ Κιοπρουλού, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μεράλ Ακσενέρ και πολλοί πρόεδροι συλλόγων ένθεν κακείθεν…

Βεβαίως μηνύματα έστειλαν, μια και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΡ Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Νετζντέτ Οζέρ, ο πρόεδρος του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του BBP Μουσταφά Ντεστιτζί και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Σε τοπικό επίπεδο, στην τελετή συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας, νεολαίοι του DEB που κατέφθασαν στο χώρο του μνημόσυνου με στεφάνια και λουλούδια, ενώ μισθώθηκαν πέντε λεωφορεία για να μετακινηθεί κόσμος από τον Κένταυρο Ξάνθης μια και η συμμετοχή από την Κομοτηνή και τη γύρω περιοχή ήταν μηδαμινή.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι διοργανωτές εξασφάλισαν υψηλούς προσκεκλημένους από την Τουρκία που, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά την οποία κλήθηκαν να κάνουν, αλλά και «γράφουν» καλύτερα στις κάμερες του TRT που όπως κάθε χρόνο κάλυψε το μεγάλο γεγονός…

Πάντως, τόσο ο αριθμός των προσκεκλημένων, όσο και οι υψηλοί αξιωματούχοι που απέστειλαν χαιρετισμούς εξ ανατολών, καταδεικνύουν το πόσο σημαντική είναι αυτή, η καθιερωμένη πλέον «καλοκαιρινή παράτα» για τη γείτονα χώρα και τις επιδιώξεις της στην περιοχή. Στην τελετή μίλησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος της Βουλής Μεράλ Ακσενέρ. Η τελευταία μάλιστα που ήρθε από νωρίς στην περιοχή, «γιατί ήταν η πρώτη φορά που την επισκεπτόταν», παραβίασε με... δόξα και τιμή το πρωτόκολλο αφού είχε επαφές μόνον με το τουρκοκίνητο καθεστώς σε Ροδόπη και Ξάνθη. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τον τούρκο πρόξενο και μαζί έκαναν όλη τη «δεδομένη διαδρομή»: επίσκεψη στους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, την «τουρκική νεολαία» Ξάνθης και την «τουρκική νεολαία» Κομοτηνής.

Το παρών… δεν έδωσαν οι βουλευτές της μειονότητας στη Θράκη. Καραγιουσούφ, Χατζηοσμάν και Ζεϊμπέκ έστειλαν μηνύματα, αναφέροντας πως δεν μπορούσαν να παραβρεθούν λόγω της συμμετοχής τους στο θερινό τμήμα της Βουλής. Η οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ, η σύζυγος του Σαδίκ, η κόρη του Φουντά, ο γιός του Λεβέντ με τη γυναίκα του και ο εγγονός ήταν στην τελετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: