"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Εμαθε το μάθημά του ο Ερντογάν και αλλάζει ρότα

Μαθήματα γίνονται δεκτά μόνο από αυτούς που έχουν δυνατότητα άμεσης τιμωρίας, από ό,τι φαίνεται. Η κυβέρνηση Ερντογάν αφ' ενός συνεχίζει να επιδεικνύει αποφασιστικότητα απέναντι στο πνεύμα των διαδηλώσεων, αφ' ετέρου κάνει εντυπωσιακή στροφή, αρχίζοντας να κατηγορεί τους ακραίους ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή!

Χαρακτήρα δήλωσης «μήνυμα ελήφθη» είναι η στροφή αυτή. Και το μήνυμα ήταν η απομάκρυνση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την εξουσία στην Αίγυπτο. Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν ή υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις αυτή την περίοδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, απλά και μόνο οι εξελίξεις στην Αίγυπτο ήταν αρκετές για να αλλάξει κατεύθυνση η κυβέρνηση Ερντογάν.

Βλέπετε το Ταξίμ και οι διαδηλώσεις δεν απειλούν με τιμωρία αν δεν ληφθεί το μήνυμα ή το μάθημα, αλλά ο έτερος διδάσκων δεν αστειεύεται. Αυτή είναι τουλάχιστον η αντίληψη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία.
 
«Επιζήμιοι οι ακραίοι»
Διαφοροποιείται η Αγκυρα σε θέματα Συρίας και Αιγύπτου, σε σχέση με τις απόψεις που διατύπωνε μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φορά η Αγκυρα δηλώνει πως η δραστηριότητα των «ακραίων», εννοώντας τους ισλαμιστές στη Συρία, «είναι επιζήμια για την επανάσταση στη Συρία», ενώ υπογραμμίζει ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η διεξαγωγή εκλογών στην Αίγυπτο, το συντομότερο.

Η πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης είχε εμφανιστεί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την περασμένη Παρασκευή στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ερωτηθείς σχετικά με την Αίγυπτο, ο Νταβούτογλου είχε πει πως η ομαλοποίηση και η διεξαγωγή εκλογών είναι τα δύο βασικά σημεία για την Αγκυρα, δίχως να κάνει όμως λόγο για πραξικόπημα, όπως συνήθιζε να κάνει η Αγκυρα.

Ο Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», αναφέρθηκε στη Συρία και την Αίγυπτο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Αγκυρα στηρίζει τους ισλαμιστές στη Συρία και συγκεκριμένα το μέτωπο Αλ Νουσρά, λέει ότι «υπάρχουν κάποιες εικόνες, όπως η δολοφονία ιερέων, οι απαγωγές κ.λπ., που κάνουν κάποιες ομάδες. Οι ομάδες αυτές προκαλούν, μαζί με το καθεστώς, τη μεγαλύτερη ζημιά στην επανάσταση. Συνεπώς δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Τουρκία στηρίζει τις ομάδες αυτές. Ωστόσο στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τη νόμιμη συριακή αντιπολίτευση».

Τα περί άμεσων εκλογών στην Αίγυπτο επαναλαμβάνει ο Νταβούτογλου στη συνέντευξη και απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των πλευρών στην Αίγυπτο, απαντά θετικά.
 
Η αστυνομία δείχνει στοργή
«Εάν παραμερίσετε τον άνθρωπο, το άτομο, τον πολίτη και θέσετε υπό προστασία το κράτος εναντίον του πολίτη, τότε το κράτος γίνεται τύραννος και είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Το κράτος που αντιμετωπίζει τους πολίτες ως απειλή είναι κράτος τυραννικό». Κι όμως, ο Ερντογάν τα είπε όλα αυτά. Και τα είπε μιλώντας προχθές σε δείπνο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Αγκυρα, τη μονάδα με την τουρκική εκδοχή των «ΜΑΤ».

Αν μη τι άλλο, είναι λίγο οξύμωρο να διατυπώνονται θέσεις περί τυραννικού κράτους, αν αυτό θεωρεί απειλή τους πολίτες, τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση, από τα τέλη Μαΐου, άρχισε να διατυπώνει θεωρίες συνωμοσίας και να υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις ήταν σχέδιο που έχουν στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία και συνδέονται με εξωτερικά κέντρα. Τις θεωρίες αυτές έχει διατυπώσει τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται σε αυτόν.

Ο δημοσιογράφος μάλιστα, που έσερνε το χορό στις θεωρίες συνωμοσίας, ορίστηκε πριν από λίγο καιρό σύμβουλος του Ερντογάν.

Οι αμέσως επόμενες ατάκες του Τούρκου πρωθυπουργού στο δείπνο των αστυνομικών ήταν ενδιαφέρουσες τόσο για να καταδείξουν τι ακριβώς εννοεί όσο και για να προκαλέσουν μεγάλη τρικυμία στο κρανίο κάποιου ουδέτερου και εξωτερικού παρατηρητή.

«Είμαστε περήφανοι με την αστυνομία μας. Η Δύση και πρώτη η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ πιο πίσω από μας ως προς τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες. Εμείς έχουμε στοργή, ενώ εκείνοι σιδερένια γροθιά. Αλλά αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κατηγορήσουν την τουρκική αστυνομία». Αυτά είπε ο Ερντογάν και τόνισε: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι. Σημασία έχει τι λέει το έθνος μας. Το έθνος μας πάντα αγκάλιαζε την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις του».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «η αστυνομία φυσικά και θα κάνει χρήση πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων. Αν υπάρχουν λάθη, θα τα ερευνήσουμε. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φθαρεί η αστυνομία μας με ξεδιάντροπες εκστρατείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: