"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Απωθητική η δημόσια κυκλοφορία των εγκύων»

Θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Τουρκία ύστερα από δηλώσεις γνωστού διανοουμένου της χώρας ότι θεωρεί απωθητική και ανήθικη τη δημόσια κυκλοφορία των εγκύων γυναικών.

Ο Ομέρ Τουγκρούλ Ιναντζέρ, δικηγόρος και προσηλωμένος υποστηρικτής του μουσουλμανικού μυστικισμού, εμφανίστηκε σε τοπικό κανάλι με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού. «Το να επιδεικνύει κανείς την εγκυμοσύνη είναι ενάντια στην ευγένεια. Δεν πρέπει να τριγυρνούν στους δρόμους με τέτοιες κοιλιές. Πρώτα από όλα είναι αντιαισθητικό», δήλωσε ο Ιναντζέρ κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού TRT.

«Μόνο το απόγευμα»
«Μετά τον έβδομο ή τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να κυκλοφορούν με τον σύζυγό τους για να πάρουν αέρα με το αυτοκίνητο, μόνο τις απογευματινές ώρες. Αλλά τώρα, είναι μέχρι και στην τηλεόραση. Είναι ντροπιαστικό. Δεν αποτελεί ρεαλισμό, αλλά ανηθικότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν «βροχή» σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την Πέμπτη οι έγκυες γυναίκες κινητοποιήθηκαν σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ και σε άλλες περιοχές για να αντιταχθούν στα προσβλητικά σχόλια του Ιναντζέρ με την υποστήριξη των συζύγων τους, οι οποίοι φόρεσαν μαξιλάρια κάτω από τις μπλούζες τους και φώναζαν συνθήματα όπως «τα σώματά μας μας ανήκουν».

Η εκπρόσωπος του οικολογικού και αριστερού κόμματος για το μέλλον κατήγγειλε ότι για αυτού του είδους το σκεπτικό ευθύνεται η ηγεμονία του AKP, του κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό το σκεπτικό που προσπαθεί να μας επιβάλλει πόσα παιδιά πρέπει να κάνουμε, πώς να γεννήσουμε, εάν μπορούμε να κάνουμε έκτρωση και πού μπορούμε να πάμε, εκφράστηκε αυτή τη φορά από τον Ιναντζέρ. Γνωρίζουμε εδώ και κάποιο καιρό τις εχθρικές προς τις γυναίκες πολιτικές του AKP που δίνουν τροφή σε τέτοια σχόλια. Αντιστεκόμαστε σε αυτό», δήλωσε η Ναντίρ Γκιουλ. «Η εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι ντροπιαστικό», συμπλήρωσε.

Ο Ιναντζέρ από την πλευρά του επιχείρησε να υπερασπισθεί τον εαυτό του ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού και η διεύθυνση θρησκευτικών θεμάτων της Τουρκίας σχολίασε σε ανακοίνωση πως το Ισλάμ δεν προβλέπει την απομόνωση των γυναικών και ότι η μητρότητα αποτελεί δώρο. Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση η διεύθυνση δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι έγκυες πρέπει να ντύνονται σεμνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: