"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Παγώνει τις συνομιλίες με το Ισραήλ

ΑΓΚΥΡΑ. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας σχετικά με τις αποζημιώσεις για τα θύματα της θανατηφόρας ισραηλινής επιδρομής εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν παγώσει. Αιτία η διαφωνία των δύο πλευρών αναφορικά με τον νομικό ορισμό των βλαβών. 

Σύμφωνα με τον Αρίντς, το Ισραήλ ήθελε να πραγματοποιήσει εκούσια πληρωμή, ενώ η Τουρκία επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί την ευθύνη για «εγκληματική ενέργεια».

Οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την επιδρομή του 2010, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκοαμερικανός, όταν Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Το Ισραήλ έχει ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για τους θανάτους και υποσχέθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις για τα θύματα, στο πλαίσιο προσέγγισης που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι δύο όροι μας δεν έχουν γίνει δεκτοί από την ισραηλινή πλευρά και αυτός είναι ο λόγος που το ζήτημα έχει αφεθεί μετέωρο, παρά το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαίσιο σχετικά με το πώς να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Αρίντς, ο οποίος επιβλέπει για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης τις συνομιλίες με το Ισραήλ. 

Το δεύτερο ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί είναι ο αποκλεισμός της Γάζας, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους μήνες έχει χαλαρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: