"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γραφείο ντετέκτιβ «αι ΗΠΑ»


Μέγιστη είδηση! Οι Αμερικανοί έχουν βάλει παντού κορέους και κρυφακούνε τη Μέρκελ να παραγγέλνει χοιρινό κότσι με ξυνολάχανο, τον Σόιμπλε να μιμείται τη φωνή του Αλμπερτ Σπέερ, τον Μπερλουσκόνι να λέει ερωτόλογα και διάφορους Ελληνες πολιτικούς που λένε πολλά και δεν κάνουν τίποτα -ή μάλλον κάνουν ό,τι τους λένε άλλοι, δηλαδή οι Γερμανοί, στους οποίους δίνουν εντολές οι... Αμερικανοί.



Πρώτα απ' όλα, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η πρακτική των Αμερικανών δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και χρησιμότητα, εκτός από εκείνη του αφεντικού που θέλει να ξέρει αν δουλεύει το προσωπικό του. 

Από την άλλη, οι άνθρωποι έχουν να ταΐσουν δεκάδες χιλιάδες πράκτορες που εργάζονται στις (περίπου) 12 μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Αν δεν παρουσιάζουν έργο, μπορεί κάποια μέρα που θα βαρέσουν φαλιμέντο να τους βγάλουν στη διαθεσιμότητα. Οσο να 'ναι, οι αρμοδιότητες των κατασκόπων έχουν περιοριστεί. Μια από τις δραστηριότητές τους είναι εκείνη που βλέπαμε παλιά στις ταινίες, αλλά τώρα έχει πέσει σε πλήρη αχρησία: Να περιφέρονται κοντά στο σπίτι σου, φορώντας καμπαρντίνα, καβουράκι και αδιάφορο βλέμμα, καπνίζοντας και διαβάζοντας εφημερίδα.



ΓΑΠ



Τώρα το κάπνισμα βρίσκεται υπό διωγμόν στη χώρα της Ουασινγκτόνας. Οι εφημερίδες ακολουθούν υφεσιακή πορεία και, αν σκάσεις μύτη σε γειτονιά ντυμένος Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ που βαστάει iPad, θα καλέσουν την αστυνομία. Κάθονται, λοιπόν, και «βυσματώνουν» τις τηλεπικοινωνίες Ανατολής και Δύσεως. Απομαγνητοφωνούν εκατομμύρια σελίδες συνδιαλέξεων. Πηγαινοέρχονται με τα χαρτιά συνοφρυωμένοι και επιδεικτικά αγχωμένοι. Και ο μισθός πέφτει κάθε μήνα. Στο τέλος παίρνουν τη σύνταξή τους και αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μεγάλες πολυεθνικές -οι... γνήσιες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη.



Από καιρού εις καιρόν, οι γάτες πέραν του Ατλαντικού διασκεδάζουν με τους πόντικες της αλλοδαπής, ρίχνοντας φήμες στην ευκολόπιστη πιάτσα. Θέλαν να δολοφονήσουν τον έναν και να ρίξουν τον άλλον. Αντιπαθούν τον μεν και προμοτάρουν τον δε. 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι πλέον δεν έχουν ανάγκη για πληρωμένους δολοφόνους με τυφέκια όπου προσαρμόζεται διόπτρα. Υπάρχει και η ανίατος ασθένεια και κάνει τη δουλειά τους. Ούτε πραξικοπήματα και ανατροπές χρειάζονται. Ο κόσμος πάει και ψηφίζει άτομα σαν τον ΓΑΠ. Μόνος του, χωρίς να τον... πιέσει κάποιος.



Πάντως, υπό μίαν έννοια, ωραία είναι αυτά τα θεατρινίστικα. Σπάνε την ανία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: