"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA και ΕΡΓΑΣΙΑ: Δεν πληρώνεται η «Συναισθηματική Εργασία»

Πέρα από τον σωματικό μόχθο, τη γνώση και τις διανοητικές δυνατότητες που μας αναγνωρίζονται, υπάρχει και η «συναισθηματική εργασία» που δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν καταγράφεται και δεν αμείβεται. 

Εστω και αν από δεκαετίες τώρα η έννοιά της είναι επιστημονικά προσδιορισμένη και θεωρείται μια «τρίτου τύπου εργασία» πολύ σημαντική, ιδιαιτέρως για τον τομέα των Υπηρεσιών όπου η αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων -οργής, θυμού, εκνευρισμού, λύπης- υπολογίζεται ως «δεξιότητα» και μετριέται σε απόδοση κέρδους. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, αναγνωρίζεται και συνυπολογίζεται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, η δεξιότητα αυτή δεν είναι μονόδρομος για όλες τις περιπτώσεις και απαιτεί εκπαίδευση και εμπειρία, προκειμένου να αναπτυχθεί έτσι, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να επιδείξει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και να μεταφέρει την απαραίτητη συναισθηματική κατάσταση και στον πελάτη. Συμβαίνει μάλιστα, ανάλογα με το ρόλο του, να πρέπει άλλοτε ο καλός να φαίνεται καλύτερος, είτε όταν αναλαμβάνει το ρόλο του κακού -για παράδειγμα ένας εισπράκτορας χρεών- να δείχνει πιο κακός απ’ ό,τι μπορεί να είναι.

Στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι συνήγοροι για την αξιολόγηση αυτής της δεξιότητας την θεωρούν συναισθηματική υπευθυνότητα απέναντι στον πελάτη και πιστεύουν ότι η συναισθηματική εργασία πρέπει να γίνει πλέον ορατή. Οσο για τη μέτρησή της, μας λένε ότι δεν έχουμε παρά να υπολογίσουμε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν ο εργαζόμενός μας αποτύχει να διαχειρισθεί τα συναισθήματα του άλλου και αν ο «άλλος» συμβαίνει να είναι ένας σημαντικός πελάτης. Συνιστούν μάλιστα στους εργοδότες να καθορίζουν έναν επαγγελματικό κώδικα, στο πλαίσιο του οποίου ο εργαζόμενος οφείλει να αναπτύσσει τη συναισθηματική εργασία του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: