"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Nέα συστήματα παρακολούθησης για Κυβερνήσεις

Tης ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Το ότι το Διαδίκτυο προσφέρεται ως το ευρύτερο πεδίο παρακολούθησης που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας δικτάτορας είναι μια εκτίμηση που έχει διατυπωθεί από πολλές πλευρές.

Οσο για τον τρόπο που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο το αξιοποιούν για να ελέγχουν πληθυσμούς, υπάρχουν πλέον σαφέστατες ενδείξεις και επίσημες καταγραφές.

Το στοιχείο που προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν ένας αναλυτικός κατάλογος που δημοσίευσε η εφημερίδα «Wall Street Journal», με μια ποικιλία από συγκεκριμένα εργαλεία παρακολούθησης που είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Στο projects.wsj.com/surveillance-catalog διαπιστώνει κανείς τις πολλαπλές μεθόδους με τις οποίες μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους παρακολουθήσεις και συνειδητοποιεί πόσο ευάλωτοι είμαστε ως πολίτες. 

Οι συντάκτες της εφημερίδας δεν χρειάστηκε να πάνε πολύ μακριά για να συγκεντρώσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Μάζεψαν τα φυλλάδια προώθησης 36 εταιρειών που ειδικεύονται στις τεχνολογίες παρακολούθησης και ανέλυσαν τα αποτελέσματα που αυτές υπόσχονται στους υποψήφιους πελάτες τους.

Ως αιτιολόγηση της προμήθειας και αξιοποίησης τέτοιων συστημάτων προβάλλεται πάντα η ανάγκη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ελέγχου της νομιμότητας. Κι επειδή ανάλογες διαθέσεις εκδηλώνονται και στη χώρα μας, ίσως αργά ή γρήγορα να δούμε τις ελληνικές αρχές να τα ψωνίζουν από τη συγκεκριμένη αγορά.

Την ίδια ώρα που τα στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τις διαδικτυακές ελευθερίες, στη Βρετανία διατυπώνονταν ερωτήματα για το αν η χώρα εξάγει συστήματα παρακολούθησης σε καθεστώτα που τα χρησιμοποιούν για καταστολή στο εσωτερικό τους, όπως το Ιράν και η Υεμένη. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναγκάστηκε να δηλώσει επισήμως πως δεν είναι ενήμερο για τέτοιου είδους εξαγωγές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: